Bomben blæste marinekorpsets bygning i stykker. Derefter fulgte en desperat kamp mod tiden for at finde overlevende.

Hizbollah angreb USA med kæmpebombe

I oktober 1983 kører en smilende mand en lastbil ind i det amerikanske marinekorps' bygning i Beirut. Et sekund efter forsvinder bygningen i en enorm eksplosion. Bag angrebet stod en ukendt milits, der efterfølgende tog navnet Hizbollah - Guds Parti.

Hizbollah bombede USA's marinekorps

Selvmordsbomberens æra blev indledt den 23. oktober 1983, da en lastbil med næsten seks ton sprængstof af typen PETN eksploderede midt inde i den betonbygning i Libanons hovedstad Beirut, hvor USA's marinekorps holdt til. Sprængkraften svarede til eksplosionen fra ca. 9,5 tons TNT og var så kraftig, at lastbil og fører fordampede, mens hele bygningen blev løftet næsten en halv meter op over jorden. Eksplosionen var ifølge FBI en af de kraftigste ikke-atomare eksplosioner nogensinde registreret.

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

241 soldater blev dræbt af Hizbollah


Da eksplosionen indtraf lå over 350 amerikanske soldater og sov i bygningen. I kapløb med tiden forsøgte redningsfolk efterfølgende desperat at grave sig ned til ofrene, som lå dybt nede under millioner af tons beton. For manges vedkommende kom hjælpen dog alt for sent, og i alt 241 soldater mistede livet.

Hizbollah voksede sig mægtigt


Tragedien tvang USA's præsident Reagan til at trække alle tropper ud af Libanon. Bag angrebet stod en hidtil ukendt libanesisk milits, som efterfølgende tog navnet Hizbollah og blev den stærkeste ikke-statslige militærorganisation i verden.

Måske er du interesseret i...

Læs også