Adam H T Geelle
Garissa Universitet

Hvor foregik det mest dødelige masseskyderi i historien?

Tidligt om morgenen den 3. april 2015 tvinger fem bevæbnede mænd sig adgang til et universitet i Kenya, hvor hundredvis af studerende ligger i deres sovesale. Og så begynder skyderiet.

Det masseskyderi – begået af civile mod civile – som har krævet flest liv, fandt sted i Kenya den 3. april 2015.

Her stormede fem tungt bevæbnede mænd universitetet i byen Garissa, hvor de skød og dræbte 148 personer og sårede 79.

Gerningsmændene erklærede, at de udførte angrebet i den somaliske terrorgruppe al-Shababs navn og gik – ifølge øjenvidner – målrettet efter kristne studerende og ansatte.

VIDEO: Øjenvidne fortæller om angrebet

Video

Myndighederne overså faresignaler

Inden angrebet blev Garissa ellers betragtet som et af de mest sikre områder i Kenya, fordi byen var hjemsted for både en stor politistyrke og flere militærbarakker.

Ifølge nogle kilder var myndighederne blevet advaret om, at et universitet i landet kunne være mål for et kommende terrorangreb. I dagene inden angrebet modtog myndighederne desuden tip om, at mistænkelige personer var blevet set forskellige steder i Garissa – bl.a. ved universitetet.

Alligevel blev både politiet og militæret fanget på det forkerte ben, da mænd bevæbnet med AK 47-geværer og eksplosiver angreb Garissa Universitet kl. 05.30 den 3. april 2015.

Garissa Universitet

Universitet i den kenyanske by Garissa blev i 2015 ramt af et særdeles blodigt terrorangreb.

© Adam H T Geelle

Terrorgruppe tog ansvaret

Ifølge øjenvidner gennede gerningsmændene i første omgang omkring 700 studerende ud af universitetets sovesale og beordrede dem til at ligge sig med ansigtet nedad.

Derefter gik de i gang med at skyde de studerende. Nogle vidner fortæller, at terroristerne spurgte til de unges religion og lod muslimerne slippe, mens de kristne blev skudt.

Da sikkerhedsstyrker indtog universitetet efter 15 intense timer, havde angrebet krævet 148 ofre, og de fem gerningsmænd var også døde. Dagen efter tog terrorgruppen al-Shabab, som har forbindelse til al-Qaeda, ansvar for angrebet.

LÆS OGSÅ: Skoleskyderier – historien gentager sig i dobbelt fart