Hvor gammel er Taleban?

1. januar 2014

Taleban blev grundlagt af den religiøse leder Mullah Omar i begyndelsen af 1990’erne i grænseområdet mellem Pakistan og Afghanistan. Hans tilhængere kaldte sig talebanere, der er det arabiske ord for “studerende” eller “elever”.

Efter at Sovjetunionen trak sig ud af Afghanistan i 1988, blev landet kastet ud i fire års blodig borgerkrig, før de USA-støttede mujahedinere overtog magten. Etniske spændinger førte med det samme til nye borgerkrige, der alene i Kabul kostede 25.000 mennesker livet. Taleban svor at skabe lov og orden i det krigshærgede land, og med base i Helmand- og Kandahar-provinserne voksede de, indtil de i 1994 var stærke nok til at udfordre Mujahedin. Samme år erobrede Taleban Kandahar by, og to år senere indtog de hovedstaden Kabul.

På trods af talebanernes ekstremt strenge religiøse love støttede afghanerne dem, da de skabte fred og udryddede den uhæmmede korruption. Talebans strenge fortolkning af Islam mødte fordømmelse i udlandet, og da Taleban efter 11. september 2001 nægtede at samarbejde med USA om at bekæmpe terrorisme i landet, erklærede USA krig og fordrev Taleban fra regeringsmagten.

Måske er du interesseret i...

Læs også