Bridgeman
Massakren i München

Hvor mange mistede livet under massakren ved OL i 1972?

Midt om natten den 5. september 1972 bliver det israelske OL-hold vækket af bevæbnede mænd. Snart bliver de olympiske lege i München badet i blod.

Den israelske bryder Yossef Gutfreund er netop blevet vækket af en raslende lyd ved hoteldøren kl. 4.30 om morgenen den 5. september 1972, og nu forsøger han desperat at vække de andre israelske OL-deltagere på værelset. Ude foran værelset står en flok bevæbnede mænd, som er i gang med at dirke døren op.

Resolut kaster den 195 cm høje bryder sig mod døren for at holde flokken ude, men de bevæbnede mænd tiltvinger sig adgang til hotelværelset, og kort efter er 11 israelere taget som gidsler.

Terrorister ville skyde gidslerne

De bevæbnede mænd var medlemmer af den palæstinensiske terrororganisation Sorte September, og nu havde de bragt den blodige kamp mellem palæstinensere og israelere fra Mellemøsten til de olympiske lege i München.

Terroristerne krævede bl.a. løsladelsen af 235 palæstinensiske fanger fra israelske fængsler. Hvis de ikke fik deres krav opfyldt, ville de skyde gidslerne med jævne mellemrum.

Terrorist

Bevæbnede og maskerede terrorister slog alle deres israelske gidsler ihjel.

© CNN

Gerningsmændene blev løsladt

I det efterfølgende døgn forhandlede de tyske myndigheder intenst med terroristerne. TIl sidst måtte myndighederne indvillige i at skaffe et fly, der kunne fragte gerningsmænd og gidsler til Egypten.

I lufthavnen forsøgte tysk politi sig med en katastrofal redningsaktion, som endte med, at alle gidsler, fem terrorister og en politimand blev dræbt – i alt 17 personer.

Tre af terroristerne blev taget til fange, men de blev løsladt en måned senere i en fangeudveksling, da Sorte September denne gang kaprede et tysk fly og truede med at sprænge det i luften.

LÆS MERE: München-massakren forvandlede OL til et mareridt