Wikimedia
Osama bin Laden

Osama bin Laden: Fra rigmandsdreng til superterrorist

Osama bin Laden blev født ind i en af Saudi Arabiens rigeste familier. Men Osama Bin Laden fravalgte sin behagelige tilværelse, fandt meningen med livet i et blodigt korstog mod USA og endte sine dage som verdens mest jagede mand.

Den 10. marts 1957 kom et nyt lille medlem af bin Laden familien til verden i byen Riyadh i Saudi-Arabien. Drengen fik navnet Osama bin Laden og blev født ind i særdeles gode økonomiske kår. Ingen ville næppe dengang have forudset, at Osama bin Laden 54 år senere ville dø i en kugleregn i et beskedent hus i Pakistan, og at nyheden om hans død ville sende jublende menneskemasser på gaderne i USA.

Osama bin Ladens far Mohammad Bin Laden blev født fattig i Yemen, men emigrerede til Saudi Arabien, hvor han blev forretningsmand og grundlagde et byggefirma. Faderen var så succesfuld, at bin Laden-familien blev Saudi-Arabiens rigeste ikke-royale familie.

I 1956 giftede den ca. 50-årige patriark sig med en smuk 14-årig syrer, Alia Ghanem. Året efter fødte hun Mohammeds 17. søn, Osama.

Da Mohammed bin Laden kom til penge, giftede han sig. Igen og igen. Hele 22 hustruer havde han, og tilsammen fødte hustruerne 54 børn.

Da Osama bin Laden var 13 år gammel døde hans far i et flystyrt, mens han var på vej sit 23. bryllup. Fire år senere blev den blot 17-årige Osama bin Laden giftet bort til hans første af i alt fem koner, som fødte ham mere end tyve børn.

Unge Osama bin Laden ville være forretningsmand

I Osama bin Ladens ungdom så det ud til, at han ville gå i sin fars fodspor. Han blev forretningsmand og tog en universitetsgrad i økonomi og offentlig administration ved universitetet i Jeddah. Men imens blev Osama bin Ladens politiske bevidsthed vakt af Sovjetunionens invasion af Afghanistan i 1979.

Osama bin Laden nøjedes først med at yde økonomiske støtte til den afghanske Mujahediins kamp mod besættelsesmagten, men op igennem 1980’erne blev han mere og mere direkte involveret i kampen.

Først med etableringen af et gæstehus, som gav soldater på vej til slagmarken husly, og senere med seks træningslejre på afghansk jord. Gæstehuset og lejrene gav han fællesbetegnelsen Al Quaeda, som betyder ”basen” på arabisk.

Osama bin Laden blev landsforvist

Osama var langt fra alene i at støtte kampen mod de sovjetiske tropper. Også den saudiske og den pakistanske regering støttede kampene, og de islamistiske oprørsbevægelser fik også rundhåndet økonomisk støtte fra USA. Det bar frugt, og i 1989 trak Sovjet sine tropper ud af Afghanistan.

Osama bin Laden kæmpede for al-Qaeda mod sovjetterne i Afghanistan.

© RV1864/Flickr

Men freden var en skuffelse for Osama bin Laden som ikke følte, hans indsats i krigen blev anerkendt. Samtidig inviterede Saudi Arabien en halv million amerikanske soldater indenfor på saudi arabisk jord for at beskytte det saudiske kongehus, som var i fare pga. Kuwait-krigen mod Irak.

Osama bin Laden, som selv havde tilbudt at stille sine soldater til rådighed for Saudi-Arabien, betragtede tilstedeværelsen af amerikanske soldater på hellig arabisk jord som et forræderi og udtalte sig flere gange mod det saudiske styre.

Udtalelserne fik i 1991 den saudiske regering til at fratage Osama bin Laden pas og statsborgerskab, indefryse hans værdier og landsforvise ham. Herefter bosatte Osama bin Laden sig i Sudan, hvorfra han fortsatte med at organisere Al Quaeda.

LÆS MERE: 9/11: Terrorangrebet, der ændrede verden

Osama bin Laden og krigen mod imperiet

I februar 1996 underskrev Osama bin Laden og en anden terroristleder en ”fatwa”, en religiøs udtalelse, som erklærede, at det var muslimers hellige pligt at slå amerikanere og deres allierede ihjel for at befri de hellige steder i Mekka og Jerusalem fra ikke-muslimers hænder.

Fem måneder senere i august 1996, ødelagde en bombe i Khobar, Saudi Arabien en amerikansk militærbygning og dræbte 19 amerikanske statsborgere.

Khobar 1996

Angrebet på Khobar sårede foruden amerikanerne også hundredvis af civile af forskellige nationaliteter.

© DoD photo, #960626-N-00000-002

To år senere slog et bombeangreb mod amerikanske ambassader i Nairobi og Dar-Es-Salaam 224 mennesker ihjel, hovedsagelig afrikanere.

Egyptisk Islamistisk Jihad, en central del af Al Qaeda, blev sat i forbindelse med angrebet, og Osama bin Laden placeret på FBI’s liste over de ti mest eftersøgte mænd i verden. Sudan bad Osama bin Laden forlade landet, og han rejste til Afghanistan, hvor han kom under Talibans beskyttelse og fortsatte med at oprette træningslejre og udvikle sit netværk.

INTERVIEW – Hør hvorfor Osama bin Laden hadede USA:

Osama bin Laden og de to tårne

Den 11. september 2001 blev 2.996 mennesker i USA ofre for historiens hidtil mest blodige terrorangreb, og allerede samme dag rettede den amerikanske efterretningstjeneste CIA søgelyset mod Osama bin Laden og Al Quaeda.

Osama bin laden nægtede at være involveret, men CIA meddelte, at de havde håndfaste beviser for, at Osama bin Laden bl.a. havde givet grønt lys til og finansieret angrebene, som blev planlagt af Sheikh Mohammad, bagmanden bag et angreb på World Trade Center i 1993, som kostede seks mennesker livet.

Den amerikanske regering krævede, at Afghanistan udleverede Osama bin Laden, men Taliban nægtede, medmindre de fik konkrete beviser for, at Osama bin Laden rent faktisk stod bag angrebene. USA afviste anmodningen som ren forhaling, og den 7. oktober 2001 rykkede amerikanske styrker ind i Afghanistan. Krigen fik navnet ”Operation Enduring Freedom”.

I 2014 begyndte amerikanerne at trække sig ud af Afghanistan, men USA og NATO; som gik ind i krigen i 2003, havde stadig tropper for at skabe ro i det dybt ustabile land. Det anslås, at ca. 21.000 civile afghanere er blevet dræbt i krigen, hovedsalig af Taliban, mens krigens følgevirkninger, fx fødevaremangel og mangel på lægehjælp, har kostet op mod 360.000 civile afghanere livet.

UA 175 World Trade Center

Osama bin Laden blev med det samme mistænkt for at bag angrebet på World Trade Center.

© Wikimedia/Robert J. Fischer/Flickr

Først i 2004 indrømmede Osama bin Laden i en videoudtalelse at have været involveret i angrebene 11. september. Flere kritiske journalister mener, at Osama bin Laden indrømmede at have forbindelse til 9/11 for at sikre sig taletid, ikke forbi han rent faktisk var involveret. I tidligere udtalelser roste bin Laden angrebene og lovpriste terroristerne bag, men nægtede selv at have været indblandet.

Osama bin Ladens sidste videoudtalelse blev offentliggjort i 2010. Her afveg han fra sine sædvanlige trusler om død og ødelæggelse mod USA og kritiserede i stedet de industrialiserede lande for at undlade at handle på klimaforandringerne.

Osama bin Ladens endeligt

Den 1. maj 2011 brød amerikanske SEALS ind i Osama bin Ladens skjulested i Abbottabad, Pakistan, hvor de skød og dræbte ham. Ifølge den officielle version var drabet på bin Laden frugten af mange års nidkær efterretningsarbejde. De amerikanske specialtropper havde fået besked på at tage Osama bin Laden død eller levende, men tog ingen chancer og skød den ubevæbnede Osama bin Laden og fire andre af husets 22 beboere, tre mænd og en kvinde.

Kritiske røster har sat spørgsmålstegn ved denne version, bl.a. den anerkendte undersøgende journalist Seymour Hersh, som før har stået bag flere spektakulære afsløringer.

Han fremlagde i en artikel i 2015 et helt anderledes hændelsesforløb, hvor han ved hjælp af en række amerikanske og pakistanske efterretningskilder argumenterer for, at Osama bin Laden havde været i de pakistanske myndigheders varetægt i årevis, da han blev slået af ihjel af amerikanske specialstyrker.

Drabet på Osama bin Laden var i følge Hersh ikke et resultat af amerikansk efterretningsarbejde, men derimod en del af en studehandel som blev indgået, efter at en tidligere pakistansk efterretningsagent henvendte sig til CIA for at få del i den enorme dusør på Osama bin Ladens hoved og fortalt, at Osama bin Laden blev holdt fanget af de pakistanske myndigheder i et hus i Abbottabad.

Osama Abottabad compound

Det såkaldte compound i Abottabad, hvor Osama bin Laden blev slået ihjel.

© Wikimedia/Sajjad Ali Qureshi

Den amerikanske regering har afvist Hershes historie som pure opspind, men Hershes version formår at redegøre for flere ejendommeligheder i den officielle version, bl.a. hvordan amerikanske specialstyrker kunne trænge ind på pakistansk territorium angiveligt uden myndighedernes vidende, og hvorfor Osama bin Laden befandt sig i Abbottabad, som ligger i et centralt område i Pakistan blot 110 km fra hovedstaden Islamabad i stedet for at holde sig skjult i bjergene, hvor det ville være uhyre vanskeligt at finde ham.

Men uanset hvordan Osama bin Laden døde, og hvor meget, han egentlig havde at gøre med 9/11, sendte nyheden om hans død tusindvis af festende amerikanere på gaden. Amerika havde fået sin hævn.