Ritzau/Scanpix

Prins Heinrich 13. forberedte kup mod Tyskland

Anføreren af det optrevlede kupforsøg i Tyskland – den tyske adelsmand prins Heinrich 13. – kan føre sine aner tilbage til det nedlagte fyrstedømme Reuss. Familiens historie går 900 år tilbage og vidner om storhed og fald. Mest fald.

“Nu maser vi dem alle flade, nu er det ikke sjovt længere”, tordnede prins Heinrich 13. i en aflyttet telefonsamtale først på sommeren i år, ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel.

Den 71-årige tyske adelsmand fra slægten Reuss står centralt i kupplanerne mod det tyske demokrati. Han skulle efter planen indsættes som tysk overhoved efter kuppet.

Og den ambitiøse prins har da heller ikke sin lyst til magten fra fremmede.

Reichsbürger-bevægelsen stræber efter at genskabe Det Tyske Kejserrige proklameret i Versailles i 1871.

© Bismarck Museum Friedrichsruh / Wikimedia

Rigsborgere ville kuppe det tyske demokrati

Prins Heinrich drømmer sig tilbage til en fyrstelig tid

Reuss-slægten kan føre sine aner tilbage til 900-tallet. Siden har slægten regeret det lille fyrstedømme Reuss i landsdelen Thüringen i det østlige Tyskland.

Prins Henrich 13. er barnebarn af fyrstendømmet Reuss sidste regent Heinrich 27.

I fyrsteslægten Reuss er det en tradition at døbe alle drengebørn Heinrich. Samtidig får de et nummer, et såkaldt ordinaltal, så det er muligt at kende forskel på dem. Årsagen til at den nulevende prins har et lavere ordinaltal end bedstefaderen Heinrich 27. er, at nummerrækken ifølge familietraditionen begynder forfra ved hvert århundredeskifte.

Den sidste "rigtige" fyrste af Reuss, prins Heinrich 27., besteg tronen i 1913, men måtte allerede forlade den igen i 1918.

© Wartenberg Trust / Wikimedia

Fyrst Heinrich 27. blev efter 1. verdenskrig og Det Tyske Kejserriges kollaps tvunget til at abdicere og opgive sit lille Reuss-rige.

“Det skete på grund af et pres uden grundlag, som en konsekvens af 1. verdenskrig, der beviseligt blev startet af fremmede magter”, slog prins Heinrich fast i en tale i 2019.

Han fremhævede rigets dengang lave skatteprocent og rigets blomstrende hovedstad Gera, som gik i forfald efter 1918.

Fyrstedømmet Reuss (med rødt) ligger i den nuværende tyske delstat Thüringen (stiplet linje) og var cirka på størrelse med Langeland.

© Jonas Haxø / Wikimedia

“Indtil da var alt godt i riget, der blev regeret af Reuss-familien, og folk levede lykkelige liv. Administrationen var overskuelig og transparent. Hvis der var et problem, gik man til prinsen. Hvor går man hen i dag? Hvem skal man vende sig til i dag? Til sin repræsentant i delstaten, Forbundsdagen eller i EU-Parlamentet? Held og lykke!” sagde prins Heinrich sarkastisk.

🎬 Se Heinrich 13. lovprise monarkiet:

Kupfyrsten kæmper for sin arv

Efter egne angivelser har prins Heinrich ført 180 retssager mod forskellige instanser i Tyskland for at få slottene, landområderne, kunstskattene og slottene tilbage.

Efter 2. verdenskrig blev al adelig ejendom konfiskeret af DDRs kommunistiske regime. Retssagerne gav ikke Heinrich det forventede udbytte, men han har dog erhvervet familiens gamle jagtslot, Waldmannsheil, hvor han gerne tilbringer sine weekender.

Das Oberes Schloss stammer helt tilbage fra begyndelsen af 1200-tallet og er et af de familieslotte, prins Heinrich 13. mener, bør leveres tilbage til Reuss-slægten.

© Wikimedia Commons

Til daglig bor prinsen i en penthouse-lejlighed i finansbyen Frankfurt am Main med sin 39-årige kæreste Vitalia. I følge de tyske myndigheder har hun forsøgt at etablere kontakt til Rusland, men det er tilsyneladende ikke lykkedes. Sine penge har prinsen tjent på ejendomshandel.

Prins Heinrich har for længe siden brudt med sin familie, der lægger klar afstand til ham.