1. ÆSELGRIN
Æsel fik filosof til at dø af grin

Ifølge filosofihistorikeren Diogenes Laërtius døde den græske filosof Chrysippos under De Olympiske Lege i 208 f.Kr.
Her så han et æsel spise figner og råbte: “Gi’ så æslet noget god vin til at skylle fignerne ned med!” Herefter begyndte han at grine så voldsomt, at han til sidst faldt om og døde.
2. NARKOBJØRN
Sortbjørn åd smuglernarko

En amerikansk sortbjørn blev i 1985 fundet død af en overdosis i en skov i delstaten Georgia. Bjørnen havde ædt 40 kg ren kokain, som en narkokurér havde kastet ud fra et fly.
Kuréren – en tidligere narkobetjent – kunne ikke selv hente stoffet, for han omkom i en faldskærmsulykke. I dag står bjørnen udstoppet i et indkøbscenter i Lexington og er kendt under navnet “Pablo Escobear”.
Horror-komedien "Cocaine Bear" (2023) bygger på historien om den uheldsvangre sortbjørn – men i stedet for at lade bjørnen dø af en overdosis-relateret slagtilfælde har filmens skabere ladet bjørnen overleve ... og gå fuldstændig grassat.
🎞 Se traileren til filmen her:
Filmen har har intet med virkeligheden at gøre, men den har fået gode anmeldelser.
Hvis du vil se en mere sanddruelige udlægning af historien – og billederne af den ægte, udstoppede kokainbjørn i indkøbscentret Kentucky for Kentucky Fun Mall – så se med her:
3. TELEFONFIS
Unge elskede at presse sig ind i telefonbokse

Ifølge en studerende måtte “dem i bunden kæmpe for at få luft”.
Den 20. marts 1959 satte en gruppe sydafrikanske studerende verdensrekord, da de pressede 25 mennesker ind i en telefonboks. Herfra spredte idéen sig til flere lande – i særdeleshed USA, hvor især universitetsstuderende lå i konkurrence med hinanden.
At presse kroppen ind i en telefonboks blev så populært, at mange begyndte at pjække fra timerne for at øve sig og opfinde nye teknikker.
Ifølge en reportage fra Time Magazine var deltagerne enige om, at “den bedste metode var at finde mange små, unge studerende og så lade en garvet mester styre, hvordan de skulle stables”.
Den populære dille døde ud i slutningen af året, næsten lige så hurtigt som den var opstået. Sydafrikanernes rekord på 25 mennesker blev aldrig officielt slået.
4. PELSDILLE
Tyskere poserede med død isbjørn

I bogen “Teddybär” har Jean-Marie Donat samlet 300 billeder af tyskere, der poserer med “isbjørne”.
Berlin zoo modtog i begyndelsen af 1920’erne to isbjørne, som hurtigt blev enormt populære blandt byens borgere.
Den zoologiske have begyndte derfor at hyre mænd i isbjørnekostumer, så tyskerne kunne betale for at få taget et billede sammen med deres ynglingsdyr.
Bjørnene var så populære, at dillen spredte sig til resten af Tyskland, hvor bjørnebilleder snart kunne tages i alle større byer.
Bjørnene blev ofte lejet ud til festlige arrangementer, hvor folk fx satte dem til at holde babyer, til at gå en tur i skoven eller til at posere foran deres nye bil.
Feriesteder havde også ofte tilknyttet både bjørne og fotografer, så gæster kunne få taget et billede med en isbjørn på stranden.
Dillen levede videre i bedste velgående under nazismen og eksisterede helt indtil 1960’erne.
5. KÆLESTEN
Amerikanske børn ville have sten som kæledyr

Kælestens-dillen herskede i USA i seks måneder, hvor ca. 1,5 millioner sten blev solgt.
Efter at have hørt sine venner brokke sig over deres besværlige kæledyr fik reklamemand Gary Dahl en fantastisk idé. Børn skulle have et kæledyr, alle kunne passe – en sten.
Dahl samlede flere tusind sten på stranden, som han kom i små papkasser med åndehuller sammen med noget snor, så ejeren kunne gå tur med sin nye bedste ven.
Kassen indeholdt også en humoristisk manual, som forklarede kommandoer, stenen kunne lære. “Sid” var fx meget let for de fleste sten, hvorimod “rul rundt” typisk krævede lidt hjælp.
Stenene kostede næsten intet at producere og blev solgt for 3,95 dollars stykket, da de kom ud i 1975.
De blev en kæmpe dille blandt amerikanske børn og gjorde Dahl til millionær på et halvt år.
6. ZARINA-FORSPIL
Zarinaer elskede at blive kildet

Ved det russiske hof i 1700-tallet var fødder forbundet med seksualitet, og magtfulde kvinder såsom Katarina den Store havde fodkildere ansat på fuldtid.
Jobbet var besat af kvinder og eunukker, hvis kildeevner blev brugt til at få de fine fruer i stemning, inden de skulle være sammen med deres mænd.
7. TRUSSE-HYSTERI
Studerende gik amok over trusser

Mandlige studerende viser deres “trofæer” frem. Ofte fik kvinderne deres trusser tilbage.
I marts 1952 brød en gruppe mandlige studerende fra University of Michigan ind i kvindernes sovesal og stjal deres trusser. Aktionen var en protest imod de regler, som holdt kønnene adskilt på universitetet.
Trussetyverierne udviklede sig hurtigt til en landeplage, som kvinderne deltog aktivt i: De jublede, når mændene kom for at returnere trusserne, ofte med et navn og et telefon-nummer i.
Tyvene risikerede at blive smidt ud fra studiet, men dillen fortsatte alligevel frem til 1960’erne.
I 1956 på University of California udviklede den ungdommelige spøg sig dog til masseoptøjer: 3.000 mandlige studerende begyndte at sparke døre ind, ødelægge inventar og stjæle alt, hvad de kunne få fingre i. Den lille lokale politistyrke kunne intet stille op, og skaderne var enorme.
8. CIRKUS-LIG
Død togrøver rejste i 60 år

I 1911 blev togrøveren Elmer McCurdy skudt og dræbt i Oklahoma. Ingen krævede den afdøde udleveret, så bedemanden balsamerede liget og lod folk betale for et kig.
Fem år efter påstod to mænd, at de var McCurdys brødre, og fik ham udleveret.
I virkeligheden ejede de et cirkus, som nu udstillede liget. Gennem 60 år blev den ramponerede krop solgt igen og igen, og til sidst troede alle, at det var en dukke.
Først i 1976 kom sandheden frem, da McCurdys ene arm faldt af. Den stakkels røver blev begravet året efter.
9. DØDSDROME
Vovehalse kørte ræs med løver i dødsdromen

Vovehalsen Ferald Egbert fik tilskuere til at gyse, når han drønede rundt i dødsdromen med sin løve.
Et af historiens vanvittigste stuntnumre så dagens lys i midten af 1920’erne: Dødsræs med løver.
I begyndelsen af 1900-tallet trak det fulde huse, når vovehalse drønede rundt i dødsdromer – tøndeformede maneger, hvor de på motorcykler eller i biler kørte på lodrette vægge.
I 1927 videreudviklede amerikanske vovehalse nummeret ved at lade løver jagte køretøjerne rundt i dødsdromen. Ferald Egbert gik dog endnu længere. Han monterede en sidevogn på sin racerbil, hvori han trænede en løve til at sidde.
Nummeret tog verden med storm, for én ting var at drøne rundt på en lodret væg i rasende fart – noget helt andet var det at gøre det sammen med en 200 kg tung, brølende løve.
Det dødsensfarlige nummer blev hurtigt kopieret og forblev populært i de følgende 40 år.
10. SIGNALBAVIAN
Bavian styrede togsignal

Bavianen Jack arbejdede for jernbanen indtil sin død i 1890.
Da den sydafrikanske jernbanearbejder James Wide i 1800-tallet mistede begge ben, fik han en utraditionel idé.
Han købte en bavian og lærte den at skubbe ham til arbejde i en troljevogn. Men bavianen “Jack” lærte også at betjene banens sporsignaler.
Trods en del skepsis hyrede togselskabet Jack, som i ni år styrede signalerne – for en dagsløn på 20 cent og et glas brændevin.
Historie går mørket i møde med et smil 😁
Den mørke tid er over os, men vi går til modangreb på slagregn og råkolde aftener med en række artikler om fortidens humor og underholdning.