Bridgeman

6 grunde til at kaffe indtog Europa

Morgenkaffen er et uundværligt ritual for millioner af europæere. Men kaffens vej til morgenbordet er et resultat af en lang rejse, som begyndte på havet og sluttede i en dåse.

1. Handelsfolk elskede kaffebønner

I 1500-tallet opstod faste handelsruter mellem Vestafrika og lande ved Det Røde Hav, og kaffebønner blev hurtigt populære hos de arabiske handelsfolk. De sejlede bønnerne fra den afrikanske kyst til Yemen, hvor byen al-Mukh­a blev den vigtigste handelsplads.

Handelsfolk sejlede til byen al-Mukhaˉ, også kaldet Mokka.

© Bridgeman

2. Tyrkerne erobrede kaffens by

I middelalderen havde Det Osmanniske Rige så stor succes på slagmarken, at det endda erobrede kaffen.

Med centrum i det, der i dag er Tyrkiet, formåede sultaner at underlægge sig store dele af den arabiske verden, og da turen kom til Yemen i starten af 1500-tallet, fik tyrkiske styrker kontrol over verdens største kaffemarked.

Herfra begyndte de at importere bønnerne, og i 1555 åbnede Istanbuls første kaffehus.

3. Debattører gik på kaffehus

Før kaffens indtog var barer og kroer vigtige samlingspunkter. Indtaget af alkohol var højt, og det intellektuelle niveau var derefter.

Den kultur ændrede sig med kaffens ankomst i 1600-tallet, for i nye kaffehuse voksede en ny samtalekultur frem, hvor ædru borgere drøftede alt fra politik til videnskab.

Londons første kaffehus åbnede i 1650’erne og blev et stort tilløbsstykke.

© Getty Images

4. Kaffe satte gang i fransk fordøjelse

I Frankrig blev kaffe ikke alene værdsat for at hjælpe samtaler på vej. Også fordøjelsen havde glæde af drikken, mente mange franskmænd, der erfarede, at kaffe var en perfekt afslutning på de ofte tunge måltider i det franske køkken. Paris’ første café åbnede i 1672, og den fik snart selskab af hundredvis af andre.

De brune bønner blev almindelige i Paris omkring 1669.

© Shutterstock

5. Alle fik råd til kaffe

Europæernes kaffeforbrug eksploderede i slutningen af 1600-tallet, og det samme gjorde kaffepriserne. Men den europæiske kolonisering af Afrika, Asien og Sydamerika fik i midten af 1700-tallet priserne til at falde.

Især i Brasilien blev enorme landområder tilplantet med kaffebuske, og afrikanske slaver i tusindvis blev tvunget til at passe og plukke bønnerne.

Herfra blev kaffen fragtet til Europa, hvor de store mængder fik priserne til at falde, og snart blev kaffe tilgængelig for den brede befolkning.

6. Det amerikanske militær forenklede brygningen

I 1800-tallet var kaffe blevet udbredt til det meste af verden. Industrielle risterier og kaffemøller bearbejdede de rå bønner til færdigt kaffepulver, men forbrugerne måtte stadig bakse med at brygge selv – indtil det amerikanske militær i 1903 fik en idé:

En forholdsvis ny, fransk opfindelse, instantkaffe, blev sat i masseproduktion.

Den nemme kaffeløsning, hvor varmt vand blot skulle hældes over pulver, blev en stor succes.

Under 1. verdenskrig steg amerikanske soldaters forbrug af kaffe med mere end 3.000 procent, og snart fik de civile europæere også smag for instantkaffen.

Efter krigen fik instantkaffen enorm eksponering både i USA og i Europa.

© Library of Congress