1.300 år gamle skeletter fundet uden ­fødder

Nye udgravninger afslører, at et sydamerikansk folkefærd skar ­fødderne af deres familiemedlemmer og brugte dem som smykker.

I alt 16 skeletter blev ­fundet uden fødder, som var blevet fjernet efter døden.

Udgravninger af en gravplads i det nordlige Peru har givet beviser for en blodig praksis under Moche-kulturen (100-750 e.Kr.). I alt 23 skeletter er fundet fra den gamle kultur, og 16 af dem mangler ­fødderne, heriblandt flere børn.

At skære foden af var en kærlighedserklæring

At skære fødderne af de afdøde var ikke unormalt hos folkefærdene på dette tidspunkt. Med nutidige øjne kan skikken virke voldsom, men for Moche-folket var det en kærlighedserklæring.

Afskæringen blev typisk foretaget af familiemedlemmer, der lavede smykker af fodknoglerne. Moche-folket havde intet skriftsprog, så kilderne er begrænsede, men arkæologerne regner med, at smykkerne var en metode til at huske de afdøde, så eksempelvis en mor gik med knogler fra hendes afdøde barn.

Spiseskeer blev også lavet af menneskeknogler

Moche-folket skabte også brugsgenstande af menneskeknogler, viser fundene. Nogle gravene indeholdt nemlig spiseskeer af knogler. Disse kan være blevet brugt i ­større ceremonier, der hyldede de døde.

Skeletterne er ikke præcist dateret, men forskerne regner med, at gravpladsen stammer fra den sidste del af Morche-kulturens levetid. På gravpladsen er nemlig også fundet ni skeletter fra den efterfølgende Chimù-kultur, som overtog efter Moche-kulturens kollaps i slutningen af 700-tallet. Chimù-kulturen veg for inkaerne i 1400-tallet.

Moche-kulturens smykker inkluderede øreringe og halskæder.