Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

I alt 16 skeletter blev ­fundet uden fødder, som var blevet fjernet efter døden.

Kultur - Arkæologi

1.300 år gamle skeletter fundet uden ­fødder

Nye udgravninger afslører, at et sydamerikansk folkefærd skar ­fødderne af deres familiemedlemmer og brugte dem som smykker.

Udgravninger af en gravplads i det nordlige Peru har givet beviser for en blodig praksis under Moche-kulturen (100-750 e.Kr.). I alt 23 skeletter er fundet fra den gamle kultur, og 16 af dem mangler ­fødderne, heriblandt flere børn.

At skære foden af var en kærlighedserklæring

At skære fødderne af de afdøde var ikke unormalt hos folkefærdene på dette tidspunkt. Med nutidige øjne kan skikken virke voldsom, men for Moche-folket var det en kærlighedserklæring.

Afskæringen blev typisk foretaget af familiemedlemmer, der lavede smykker af fodknoglerne. Moche-folket havde intet skriftsprog, så kilderne er begrænsede, men arkæologerne regner med, at smykkerne var en metode til at huske de afdøde, så eksempelvis en mor gik med knogler fra hendes afdøde barn.

Spiseskeer blev også lavet af menneskeknogler

Moche-folket skabte også brugsgenstande af menneskeknogler, viser fundene. Nogle gravene indeholdt nemlig spiseskeer af knogler. Disse kan være blevet brugt i ­større ceremonier, der hyldede de døde.

Skeletterne er ikke præcist dateret, men forskerne regner med, at gravpladsen stammer fra den sidste del af Morche-kulturens levetid. På gravpladsen er nemlig også fundet ni skeletter fra den efterfølgende Chimù-kultur, som overtog efter Moche-kulturens kollaps i slutningen af 700-tallet. Chimù-kulturen veg for inkaerne i 1400-tallet.

Moche-kulturens smykker inkluderede øreringe og halskæder.

Læs også:

Våben

Har nunchakuer været brugt i krig?

2 minutter
Revolution

Kaos, sult og krig rammer Rusland

15 minutter
Teknik

Få en smart Nordic mini aircondition

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul