I alt 16 skeletter blev ­fundet uden fødder, som var blevet fjernet efter døden. 

1.300 år gamle skeletter fundet uden ­fødder

Nye udgravninger afslører, at et sydamerikansk folkefærd skar ­fødderne af deres familiemedlemmer og brugte dem som smykker.

26. december 2018 af Bue Kindtler-Nielsen

Udgravninger af en gravplads i det nordlige Peru har givet beviser for en blodig praksis under Moche-kulturen (100-750 e.Kr.). I alt 23 skeletter er fundet fra den gamle kultur, og 16 af dem mangler ­fødderne, heriblandt flere børn.

At skære foden af var en kærlighedserklæring 

At skære fødderne af de afdøde var ikke unormalt hos folkefærdene på dette tidspunkt. Med nutidige øjne kan skikken virke voldsom, men for Moche-folket var det en kærlighedserklæring.

Afskæringen blev typisk foretaget af familiemedlemmer, der lavede smykker af fodknoglerne. Moche-folket havde intet skriftsprog, så kilderne er begrænsede, men arkæologerne regner med, at smykkerne var en metode til at huske de afdøde, så eksempelvis en mor gik med knogler fra hendes afdøde barn.

Spiseskeer blev også lavet af menneskeknogler

Moche-folket skabte også brugsgenstande af menneskeknogler, viser fundene. Nogle gravene indeholdt nemlig spiseskeer af knogler. Disse kan være blevet brugt i ­større ceremonier, der hyldede de døde.

Skeletterne er ikke præcist dateret, men forskerne regner med, at gravpladsen stammer fra den sidste del af Morche-kulturens levetid. På gravpladsen er nemlig også fundet ni skeletter fra den efterfølgende Chimù-kultur, som overtog efter Moche-kulturens kollaps i slutningen af 700-tallet. Chimù-kulturen veg for inkaerne i 1400-tallet.

Moche-kulturen i Peru:

  • Eksisterede fra 100-750 og var en af de største kulturer i Sydamerika.
  • Var i stand til at skabe bl.a. smykker og potter i meget høj kvalitet.
  • Ofrede mennesker under store ceremonier.

Moche-kulturens smykker inkluderede øreringe og halskæder.

Bliv HISTORIE-abonnent med den ikoniske samlemappe

Med et tryk på en knap kan du nemlig vække fortiden til live, når HISTORIE tager dig med tilbage til 2. verdenskrigs frontlinjer, vikingernes togter og egypternes gudedyrkelse.

Slår til nu får du tilmed vores ikoniske samlemappe, der er designet specielt til HISTORIEs abonnenter. Med samlemappen følger et sæt klistermærker med årstal, så du let kan holde orden i dine magasiner.

Kan du ikke vente til bladet lander i din postkasse?

Frygt ej! Med vores populære abonnementsløsning får du med det samme adgang til vores digitale HISTORIE-arkiv, hvor du kan fordybe dig i de sidste 12 numre af HISTORIE.

Vil du være en del af vores HISTORIE-univers? Slå til nu!

Måske er du interesseret i...

Læs også