Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

20 mystiske huller fundet ved Stonehenges stenalder-nabo

Forskere i England har fundet spor efter en enorm konstruktion fra stenalderen, som hidtil er blevet overset.

Shutterstock

De britiske arkæologer, der er en del af gruppen “Stonehenge Hidden Landscapes Project”, har gjort en opsigtsvækkende opdagelse.

Få kilometer fra Stonehenge (bygget ca. 2500 f.Kr.) fandt en engelsk arkæolog i 1810 et andet fortidsmonument fra stenalderen – Durrington Walls. Og nu har arkæologerne fundet 20 enorme huller, der omkranser fortidsmindet.

Gigantiske huller gemmer på hemmeligheder

Forskere i Storbritannien har fundet en cirkel af store huller, som omkranser en stenalderby.

Stonehenge Hidden Landscapes Project

Storby i stenalderen

Arkæologerne mener, at stenalderbyen Durrington Walls (ca. 2800-2100 f.Kr.) i en periode kan have været Nordeuropas største. Byen har haft op mod 1.000 huse og været hjem for ca. 4.000 indbyggere.

Stonehenge Hidden Landscapes Project

Hullerne er enorme

Hvert enkelt af de mindst 20 huller (røde prikker) er 10 m i diameter og 5 m dybe. Forskerne mener, at hullerne har haft en ceremoniel eller religiøs betydning.

Stonehenge Hidden Landscapes Project

Stonehenge ligger nær

Blot et par km fra de nyfundne kæmpehuller ligger Stonehenge. Det verdenskendte monument er væsentlig mindre end det enorme anlæg, som forskerne har lokaliseret omkring stenalderbyen Durrington Walls (2800-2100 f.Kr.).

Stonehenge Hidden Landscapes Project

Hullerne er 10 m i diameter og 5 m dybe. Knoglefragmenter fundet i dem afslører, at de blev gravet på samme tid, som Durrington Walls blev opført.

I stenalderen var Durrington Walls en af Nordeuropas største byer, og forskerne troede i første omgang, at der var tale om vandhuller gravet af de lokale for at skaffe vand til deres kvæg.

Men da det gik op for arkæologerne, at hullerne formede en cirkel på 2 km i diameter, med Durrington Walls i centrum, begyndte de at arbejde ud fra en ny tese.

Nu vurderer arkæologerne, at de store huller skal ses som en form for religiøs og ceremoniel markering.

Arkæologerne har udtaget en række jordprøver fra de ca. 4.500 år gamle huller.

© Stonehenge Hidden Landscapes Project

  • Hullerne er næsten væk

    Hullerne fra stenalderen ses i dag kun som små fordybninger i landskabet, da de gennem de sidste mere end 4.000 år langsomt er blevet fyldt op med jord.

  • Radar og magnetisme

    Arkæologerne har derfor brugt jordgennemtrængende radar samt et såkaldt magnetometer – et apparat, der kan måle udsving i magnetismen – for at lokalisere og optegne hullerne.

“Hvis der var mange religiøse fester, både med og uden ofringer involveret, som foregik inde i Durrington, så repræsenterer denne cirkel måske grænsen for, hvor langt kvæget måtte bevæge sig foran præsterne”, foreslår Richard Bates, professor ved University of St Andrews i Skotland.

Bates og resten af holdet bag undersøgelsen pointerer dog, at de på ingen måde kan udelukke, at hullerne også samtidig kan have tjent som et opsamlingssted for vand.

Forskerne mangler også viden om, hvordan de lokale har vidst, hvor de skulle placere de enkelte huller for at skabe den cirkulære form.

Læs også:

Arkæologi

Stonehenge-kopi fundet i Portugal

3 minutter
Bedstefars lårben, fløjte
Arkæologi

Bronzealderens omgang med menneskeknogler chokerer

2 minutter
Kulturpersonligheder

Profet eller plattenslager: Nostradamus' forudsigelser skabte røre

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul