University College London
Øksehoveder

300.000 år gamle kæmpeøkser udgravet i England

Arkæologerne aner ikke, hvad de er blevet brugt til, eller hvilken tidlig menneskerace, der har lavet dem – for de er umiddelbart alt for store til at være praktiske.

Håndøkser fra stenalderen er ikke ligefrem sjældne i England. Men alligevel spærrede arkæologerne øjnene op, da de foretog udgravninger forud for byggeriet af en maritim skole i Frindsbury.

Op af jorden kom nemlig to gigantiske stenøkser, der er omtrent 300.000 år gamle.

Den største af økserne måler hele 29,5 cm. Normalt klassificeres alle stenøkser over 22 cm som ”gigantiske” af arkæologien.

“Disse håndøkser er så store, at det er svært at forestille sig, hvordan man nemt kunne holde og anvende dem”, forklarer arkæolog Letty Ingrey fra University College London.

“Måske tjente de ikke et praktisk formål, eller måske havde de en mere symbolsk funktion end andre redskaber – en klar demonstration af styrke og evner”.

Økserne bidrager til løsning af mysterium

Igennem analyser af det sediment, som økserne lå i, konstaterede arkæologerne, at de stammede fra istiden og er 300.000-330.000 år gamle.

De håber nu, at håndøkserne kan bidrage til at løse et voksende mysterium.

Flere steder i England har arkæologer nemlig fundet lignende økser, men deres præcise funktion er endnu ukendt. Typisk bliver de fundet i området omkring Themsen og Medway-dalen i England, et område, der på den tid var fyldt med floddale og små høje, hvor der var masser af vildt at jage.

“Lige nu ved vi ikke, hvorfor så store redskaber blev lavet, eller hvilken menneskeart, der gjorde det. Denne udgravning giver os muligheden for at besvare disse spændende spørgsmål”, forklarer Ingrey.

Arkæologerne håber, at de enorme øksehoveder kan give yderligere viden om de tidligere mennesker, der lavede dem.

© University College London