350 år gammelt ridderhjerte fundet i enkes grav

Da den franske ridder, Toussaint de Perrien, døde syv år før sin kone, fik hun balsameret hans hjerte, så hun kunne tage det med sig i graven, da hun selv døde.

Ved hjælp af inskriptionen på den hjerteformede blyboks har forskerne fastslået, at hjertet tilhørte Louise de Quengos afdøde mand.

© Rozenn Colleter/INRAP

Selvom den franske adelskvinde Louise de Quengo døde tilbage i 1656, sidder både tøj og sko stadig på hendes næsten intakte krop.

Men det, der for alvor overraskede arkæologerne, da de fandt hende i en blykiste, var den lille hjerteformede blyboks, der lå sammen med hende i graven.

For inde i boksen lå et balsameret menneskehjerte.

Begravet med mandens hjerte

Arkæologer fra Frankrigs Nationale Institut for National Institute for Bevarende Arkæologisk Research (INRAP) undersøger i øjeblikket 1380 grave i byen Rennes i det vestlige Frankrig.

Gravene stammer alle fra mellem 1400- og 1800-tallet, og det er blandt disse grave, at Louise de Quengo og det balsamerede hjerte er dukket op.

Ifølge inskriptionen i den hjerteformede boks tilhørte hjertet Louise de Quengos mand, ridderen Toussaint de Perrien.

Han døde syv år før sin kone, og forskerne regner med, at hans hjerte blev fjernet fra hans krop, inden han blev begravet, og at Louise de Quengo opbevarede det, indtil hun døde.

Øverst til højre ses Louise de Quengos velbevarede lig.

© Rozenn Colleter/INRAP

Spektakulært fund

Arkæologerne kalder fundet af Louise de Quengo og hjertet for spektakulært. Særligt fordi en CT-scanning har vist, at Louise de Quengos eget hjerte mangler i hendes krop.

De regner med, at hendes hjerte er blevet placeret i hendes mands grav.

Og ifølge Rozenn Colleter, der står bag et nyt studie af gravene i Rennes, skal det balsamerede hjerte ikke kun ses som en romantisk gestus, men også som en videnskabelig mulighed, der kan bidrage til ny viden om begravelsesritualer i Europa.