Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Melckmeytin hylky, Islanti

3D-animation tager dig ned til Islands ældste vrag

Australske specialister i digital arkæologi har skabt en 360-graders animation, som gør det muligt at dykke ned til Islands ældste, identificerede vrag. Det over 350 år gamle vrag har en helt speciel forhistorie.

John McCarthy

Den 16. november 1659 gik det hollandske handelskib Melckmeyt ned i en voldsom storm ud for Islands vestkyst - midt under en hemmelig mission.

Nu, 360 år senere, har australske specialister i digital arkæologi gjort det muligt for alle at dykke med arkæologerne ned til vraget, der blev fundet i 1992.

360 grader, virtuelt dyk

De australske specialister har samarbejdet med marinarkæologer fra Islands universitet om at skabe en 360-graders, virtuel dykkeroplevelse.

Her kan man udforske resterne af skibet, som de ligger på havbunden i dag – det virtuelle dyk kan tages både med smartphone og almindelig computer.

Under dykket får brugeren information om de rester af skibet, som kan ses. I den anden halvdel af vragdykket er det muligt at se skibet, som det oprindeligt så ud.

Forsøgte at snyde den danske konge

Melckmeyt var et 33 m langt, hollandsk handelskib, der i 1659 sejlede til Island på en tophemmelig mission. Island hørte på det tidspunkt under Danmark, som havde monopol på handel med øen.

Men pga. et svensk overraskelsesangreb på København tidligere samme år, kunne de danske forsyningsskibe ikke sejle til Island. Det udnyttede en gruppe hollandske handelsmænd, som sendte en lille flåde af handelskibe under falske, danske flag til øen for at score en hurtig fortjeneste. Blandt skibene var Melckmeyt.

Flåden blev godt modtaget af islændingene, men da fartøjerne skulle afsejle, ventede Melckmeyts kaptajn for længe, og skibet gik ned i en pludselig storm.

Den virtuelle animation er blevet skabt til en nyåbnet udstilling på Reykjaviks Maritime Museum.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul