4.500 år gammelt ­gravkammer stråler stadig

Under restaureringen af en faraos faldefærdige gravkompleks har arkæologer ­fundet et nyt gravkammer fyldt med smukke vægmalerier.

De næsten 4.500 år gamle vægmalerier skal naturligvis restaureres, men er allerede i særdeles god stand.

En arkæologisk udgravning i den enorme gravplads Sakkara i det nordlige Egypten har resulteret i fundet af et smukt dekoreret gravkammer fra omkring 2400 f.Kr.

Ifølge hieroglyffer i kammeret er det bygget til embedsmanden Khuwy, som arbejdede under farao Djedkare, der regerede fra ca. 2414–2375 f.Kr. og var en af de længst siddende faraoer i Egyptens Gamle Rige (ca. 2686-2181 f.Kr.).

Blev fundet ved et tilfælde

Udgravningens egent­lige opgave var at restaurere og støtte Djedkares store gravkompleks, som var udsat for så voldsomme plyndringer i antikken, at selve fundamentet var blevet ustabilt.

Under afdækningen af området fandt arkæologerne dog den skjulte nedgang til Khuwys grav. Graven bestod af hele fem rum, men heller ikke her var arkæologerne de første, der havde været på besøg:

“Det virker til, at det inderste gravkammer har huset en stor sarkofag i kalksten, men denne er blevet fuldkommen ødelagt af gravrøvere i antikken”, fortæller lederen af udgravningen, Mohamed Megahed.

Arkæologerne fandt dog nogle af Khuwys mumificerede rester i rummet til sarkofagen.

Smukke vægge står endnu

På trods af gravrøvernes ødelæggende adfærd står de smukt dekorerede vægge i den midterste hal tilbage næsten uden skader. De forestiller ofringer af bl.a. køer og andre dyr, som Khuwy skulle have med sig ind i det næste liv.

På endevæggen sidder Khuwy selv ved et stort offerbord med bl.a. mad og vin.