Maciej Stromski
Polen vampyrer

450 hovedløse vampyrskeletter fundet i polsk massegrav

En enorm massegrav fyldt med bizarre begravelsesritualer, afslører en dyb frygt for formodede vampyrer – men præcis hvad der skete i den lille polske landsby, er stadig et mysterium.

Nær den lille landsby Luzino i det nordlige Polen, har arkæologer udgravet hvad de kalder en “massegrav for formodede vampyrer”.

De omkring 450 skeletter blev fundet nær en kirkegård fra 1800-tallet i forbindelse med udbyggelsen af en lokal vej. Ligene havde fået deres hoved hugget af og placeret mellem benene med en mønt i munden. Dette er et velkendt polsk begravelsesritual, som skulle forhindre potentielle vampyrer i at vågne op igen og hjemsøge borgerne.

Såkaldte “vjesci” (vampyrer) er kendte væsener i polsk overtro. Forskerne mener, at polakkerne især har frygtet dem siden 1500-tallet. De var blege, levende døde, der rejste sig fra deres gravsted kort efter begravelsen. Herefter angreb de først deres egen familie og naboer og drak deres blod, hvorefter andre intetanende sjæle stod for skud.

At finde hele 450 skeletter begravet på denne måde er dog exceptionelt og viser, hvor enorm frygten må have været for de overnaturlige væsner.

Polen vampyrer

Det er uvist, hvor mange af skeletterne, der har fået hoved hugget af lige efter døden indtraf, og hvor mange, der er blevet gravet op igen, for at hovedet kunne fjernes fra kroppen.

© Maciej Stromski

Fosterhinde gjorde dig til vampyr

Ifølge den polske overtro var babyer, der var født inde i en fosterhinde (på dansk kaldet en sejrsskjorte), dømt til at blive vjesci efter døden. For at undgå det skulle fosterhinden gemmes, tørres og spises af barnet, når det blev syv år gammelt.

Men metoden virkede ikke altid, og hvis folk på mystisk vis blev syge eller døde tæt på en formodet vjescis død, måtte liget graves op igen, hovedet hugges af – så den ikke kunne angribe flere – og en mønt placeres i munden, så sjælen kunne rejse videre.

Blod fra den døde krop skulle herefter drikkes af alle, der var blevet syge efter det formodede vampyrangreb. Så ville de blive raske igen, ifølge overtroen.

Polen vampyrer

Arkæologerne regner med, at de tre områder fyldt med løse knogler er et resultat af, at kirken havde brug for mere af jorden til nye grave.

© Maciej Stromski

Mønten i munden gør det nu væsentligt lettere for arkæologerne at datere halshugningerne. En af de fundne mønter er tydeligt markeret med årstallet 1846, så massegraven blev sandsynligvis lavet i midten af 1800-tallet.

Selv børn fik skåret hovedet af

Udover den gængse metode med halshugning var omkring 30 pct. af skeletterne “placeret med mursten ved siden af ben, arme og hoveder”, fortæller den polske arkæolog Maciej Stromski, der er en del af udgravningsholdet. Det var sandsynligvis endnu et forsøg på at sikre, at de døde ikke kunne rejse sig fra graven.

De omkring 450 skeletter blev fundet i en massegrav, der også inkluderede tre grave fyldt med løse knogler. Nogle af kranierne er ikke placeret mellem benene på skeletterne, men synes at være endt i disse kaotiske grave.

Det er svært at vide, præcis hvorfor så mange blev begravet på denne måde, men ifølge Stromski blev personer, der døde kort efter en potentielt vjesci, også mistænkt for at være vampyrer. Derfor fik de samme hårdhændede behandling.

En forklaring kan være, at en dødelig sygdom har raset i landsbyen og har slået hundredevis ihjel – og så har vampyr-fænomenet fået skylden.

Nogle af gravene er særligt uhyggelige: “Vi fandt resterne af en halshugget kvinde. Ved hendes bryst lå kraniet af et halshugget barn”, fortæller Stromski.

Indtil videre er det et mysterium, præcis hvad der skete i den nordpolske landsby i midten af 1800-tallet.

Ifølge de polske lokalmyndigheder fortsætter udgravningen indtil september.