50.000 år gammel ulveunge er fundet stort set intakt

Guldgravere har gjort et exceptionelt fund. En ulveunge, der er så velbevaret, at det stadig er muligt at se pels og muskelvæv.

Ulveungen er den eneste mumificerede ulv fra istiden, der er fundet i verden.

© Government of Yukon

For de fleste er Klondike i det nordlige Canada mest kendt for store guldfund i slutningen af 1800-tallet. Nu er det dog en anden form for skat, som er dukket op af permafrosten. En mumificeret ulveunge og rensdyrkalv er fundet af guldgravere nær byen Dawson.

Begejstrede forskere

Dyreungerne blev indleveret til forskere, som via en kulstof-14-analyse har konstateret, at de er omkring 50.000 år gamle. Det placerer dem i den sidste istid (ca. 115.000-9.600 f.Kr), men på trods af deres alder, har de stadig pels, hud og muskelvæv, hvilket er sjældent hos fossile dyrefund.

“Så vidt vi ved, er det den eneste ­mumificerede ulv fra istiden”, udtaler Grant Zazula, en lokal palæontolog, som er tilknyttet undersøgelsen. Zazula også følgende kommentar til sine kollegaer:

“Tidligere har vi været lidt misundelige på Sibirien, for det virker, som om de finder et nyt mammutkadaver hver eneste sommer”.

Spor efter bakterier

Eksperterne mener, at ulven var i gang med at jage rensdyrkalven, inden begge faldt i et hul eller en sø og frøs til is. Næste skridt for forskerne er at DNA-teste de to dyr i håbet om at bestemme, hvilke dyr de kan være i familie med. Det er heller ikke usandsynligt at muskelvævet stadig indeholder bakterier fra oldtiden.