Sveučilište u Zadru
Kroatien vej under vandet

7.000 år gammel vej gemte sig under vandet

Ud for Kroatiens kyst i Adriaterhavet eksisterede i stenalderen store kulturer, som arkæologerne først nu er ved at afdække. Nu har de fundet en hel vej under vandet, som fører til “Kroatiens Atlantis”.

Når arkæologer undersøger havbunden, er det oftest med formodningen om at finde skibsvrag eller ting, der er faldet overbord fra skibe.

Men ud for den kroatiske ø Korčula fandt arkæologerne noget helt andet på havbunden – resterne af en 7.000 år gammel vej, der engang har forbundet øen til en nærliggende (nu sunken) bebyggelse fra Hvar-kulturen – en stenalderkultur, der eksisterede langs Adriaterhavets kyster mellem 5000 f.Kr.-2500 f.Kr.

Arkæologer fra Universitetet i Zadar i Kroatien blev først opmærksomme på vejen, da de opdagede flade stenflager, der var anbragt møjsommeligt som vejbelægning.

Det var muligt at datere vejen ud fra rester af træ, som var en del af vejkonstruktionen, men var endt i iltfattige mudderlommer under havbunden og derfor ikke forgået. Kulstof-14-analyser af træet viste, at det stammede fra omkring 4900 f.Kr.

VIDEO: Se det marinearkæologiske arbejde med den nyfundne vej

Videooptagelser fra udgravningen af den undersøiske vej.

Havet slugte Kroatiens Atlantis

Årsagen til at vejen og de mange tusind år gamle bosættelser nu befinder sig under vand, skal findes i forskellige naturfænomener. Skift i havstrømmene, vulkansk aktivitet og smeltede gletsjere har fået Adriaterhavet til at stige med op til 4-5 meter i de sidste par tusind år.

Mange af de beboede kystområder ligger derfor under vand i dag, og kaldes – lidt i spøg – af mange for Kroatiens Atlantis.

Udgravningen af disse oversvømmede områder er først lige begyndt, og arkæologer forventer at gøre gode fund i de kommende år.