Selvom der er tale om et danefæ, ­modtager de to mænd ingen findeløn fra staten, da fundet blev gjort i arbejdstiden.

700 år gammelt sværd stak op af jorden

Et yderst sjældent og velbevaret sværd er blevet fundet under kloakudgravninger i Aalborg. Ejeren døde sandsynligvis i kamp.

15. februar 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

To kloakarbejdere fik deres livs overraskelse, da de gravede i det centrale Aalborg. Pludselig opdagede de nemlig en skarp klinge komme til syne i gravemaskinens skovl. Det blev hurtigt tydeligt, at klingen var et intakt og sværdet velbevaret.

Arkæolog Kenneth Nielsen fra Nordjyllands Historiske Museum blev tilkaldt, og han kunne fortælle dem, at der var tale om en reel sensation. 

Et meget sjældent fund 

Det 112 cm lange sværd er fra 1300-tallet og meget sjældent, da sværd i denne periode var yderst bekostelige. Langt de fleste bliver derfor fundet i krigergrave, hvor de er begravet med deres ejer. Her var dog ingen grav at spore.

“Måske den besynderlige placering kan være betinget af begivenheder af en ­anderledes voldelig karakter end en begravelse”, forklarer Kenneth Nielsen.

Sværdet viser spor efter kamp

I store dele af 1300-tallet var Danmark pantsat til de holstenske grever, hvilket resulterede i borgerkrigs­lignende tilstande. Det kan have været disse magt­kampe, der førte til, at ejeren blev angrebet. 

Yderligere undersøgelser har vist kampskader, der tyder på, at 3-4 slag blev parreret med ­sværdet, inden ejeren tabte det i den opkørte pløre lige uden for byens ­daværende vold.

Nu skal det flotte sværd renses og konserveres, inden det vil kunne ses på Aalborg Historiske Museum.

Sværd i 1300-tallet:

  • Var så dyre, at de ­primært var forbeholdt den kæmpende adel.
  • Blev smedet i stål, men en såkaldt blodrille, der løb langs klingen, kunne holde vægten nede på omkring ét kg. 

Måske er du interesseret i...

Læs også