Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Arkæologi

700 år gammelt sværd stak op af jorden

Et yderst sjældent og velbevaret sværd er blevet fundet under kloakudgravninger i Aalborg. Ejeren døde sandsynligvis i kamp.

To kloakarbejdere fik deres livs overraskelse, da de gravede i det centrale Aalborg. Pludselig opdagede de nemlig en skarp klinge komme til syne i gravemaskinens skovl. Det blev hurtigt tydeligt, at klingen var et intakt og sværdet velbevaret.

Arkæolog Kenneth Nielsen fra Nordjyllands Historiske Museum blev tilkaldt, og han kunne fortælle dem, at der var tale om en reel sensation.

Et meget sjældent fund

Det 112 cm lange sværd er fra 1300-tallet og meget sjældent, da sværd i denne periode var yderst bekostelige. Langt de fleste bliver derfor fundet i krigergrave, hvor de er begravet med deres ejer. Her var dog ingen grav at spore.

“Måske den besynderlige placering kan være betinget af begivenheder af en ­anderledes voldelig karakter end en begravelse”, forklarer Kenneth Nielsen.

Sværdet viser spor efter kamp

I store dele af 1300-tallet var Danmark pantsat til de holstenske grever, hvilket resulterede i borgerkrigslignende tilstande. Det kan have været disse magtkampe, der førte til, at ejeren blev angrebet.

Yderligere undersøgelser har vist kampskader, der tyder på, at 3-4 slag blev parreret med sværdet, inden ejeren tabte det i den opkørte pløre lige uden for byens daværende vold.

Nu skal det flotte sværd renses og konserveres, inden det vil kunne ses på Aalborg Historiske Museum.

Læs også:

Arkæologi

Mystisk sværd giver forskerne gråt hår – kan du knække koden?

2 minutter
Tollense, bronzealder, slag
Arkæologi

Unikt fund: Kriger havde sit værktøj med i brutalt slag

3 minutter
Neandertaler vulkan fodspor
Arkæologi

Hvem vandrede på aktiv vulkan for 349.000 år siden?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul