Amatører med metaldetektorer finder sjælden bronzeskat

Et par norske brødre har bevæbnet med hver sin metaldetektor fundet i alt 24 bronzeøkser med ca. 3000 år på bagen. Fundet er sjældent for Skandinavien, siger arkæolog.

Joakim og Jørgen Korstad har fundet i alt 24 øksehoveder af bronze på en mark uden for Trondheim.

© Jørgen Korstad

De to brødre Joakim og Jørgen Korstad har møjsommeligt trasket rundt på en mark ved bygden Hegra i Norge 44 km fra Trondheim.

Og deres metaldetektorer har bippet og bippet, for de har fundet i alt 24 øksehoveder, et spydhoved og et knivblad af bronze. Og så har de fundet et stykke fra, hvad der kan være en lur af bronze – et blæseinstrument.

De to brødre gjorde deres første fund på marken i januar, og de sidste er gjort sidst i april. Allerede ved deres første fund kontaktede de arkæolog Eirik Solheim, som straks afspærrede området.

For brødrenes fund har stor arkæologisk værdi.

Kan være offer til guderne

Solheim vurderer fundene til at stamme fra mellem 1100 og 500 f.Kr., som er tiden for den sene bronzealder.

Fundet er, hvad arkæologer kalder et depotfund. Det er betegnelsen for genstande, som ikke har noget med begravelser af mennesker at gøre. Og som er blevet begravet for midlertidig opbevaring eller som et religiøst offer.

Og begge forklaringer kan være rigtige for dette fund, siger arkæolog Merete Moe Henriksen fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTTNU).

Ingen beviser før nu

Der er aldrig tidligere blevet fundet så mange bronzeøkser på det samme sted i Norge, og det er sjældent både i en norsk og skandinavisk sammenhæng, siger Merete Moe Henriksen.

Arkæologer har længe haft en formodning om, at der har levet mennesker i området tæt på Trondheim for omkring 3000 år siden, men de har ikke fundet beviser på det før nu.