Antikt barnelig begravet som vampyr

Et 1.500 år gammelt barnelig er fundet i en kirkegård for malariaofre. Og meget tyder på, at romerne ville være helt sikre på, at det blev nede i graven.

Stenen blev sat ind i munden på det malariaramte barn, så det ikke kunne genopstå og sprede sygdommen til andre.

Arkæologer har fundet liget af et 10-årigt barn fra 400-tallet, som romerne sandsynligvis frygtede kunne genopstå fra dødsriget. Barnet døde af malaria, en sygdom romerne forbandt med onde ånder, og havde fået placeret en sten i mundhulen – formentlig for at holde ondskaben i jorden.

“Ekstremt uhyggeligt og underligt”

Tandmærker på stenen tyder på, at den er blevet presset ind i munden på den afdøde. Metoden ses sjældent i antikken, men var almindelig i middelalderen, når folk frygtede, at en afdød ville genopstå som vampyr.

“Jeg har aldrig set noget lignende. Det er ekstremt uhyggeligt og underligt. De lokale er begyndt at kalde liget for Vampyren fra Lugnano”, udtaler arkæolog David Soren, der har været tilknyttet udgravningerne siden 1987.

Malariaramte børn blev begravet sammen

Skelettet blev fundet i La Necropoli dei Bambini (Spædbørnenes Kirkegård), som ligger i den italienske kommune Lugnano in Teverina, i regionen Umbrien.

Kirkegården stammer fra midten af 400-tallet, hvor et dødeligt ­udbrud af malaria hærgede området og slog mange nyfødte og småbørn ihjel. De dødelige epidemier var genstand for overtro, og romerne frygtede bl.a., at de døde ville rejse sig igen for at smitte flere.

På kirkegården har arkæologerne også fundet bl.a. ravneklør, tudseknogler og asken fra ofrede hvalpe, hvilket tyder på, at magi og heksekunst var en del af begravelsesritualerne. En 3-årig pige er fx fundet med sten bundet på hænder og fødder i et andet forsøg på at sikre sig, at hun ikke ville genopstå.