UKgeofan

Arkæologer afslører sandheden om kong Arthurs sten

Kong Arthur og hans riddere af det runde bord er briternes mest skattede helte. Ny forskning afslører en århundrede-gammel løgn om kongen.

I England har ethvert shire (kommune) med respekt for sig selv et mindesmærke for den sagnomspundne kong Arthur. Talrige slotsruiner, sten og slagmarker er i tidens løb blevet kædet sammen med Arthur og hans riddere om det runde bord. Men nu har forskerne aflivet én myte.

Herefordshire – på grænsen til Wales – har pralet med, at et stenmonument bar spor af briternes første konge. Her skal Arthur have duelleret med en kæmpe, og da Arthur dræbte ham med sit sværd, faldt kæmpen så tungt, at han efterlod en fordybning i en stor sten.

Nu har et hold arkæologer fra The University of Manchester dog undersøgt monumentet nærmere under en større udgravning. Og eksperterne er nådesløse i deres dom: Monumentet er betydelig ældre end kong Arthur. Med sine godt 6.000 år er det ældre end selveste Stonehenge.

Myten om kong Arthur bygger muligvis på en britisk hærleder, som levede i 400-tallet. Men moderne historikere hælder mest til, at han er det pure opspind.

© N. C. Wyeth

Stenene var vejvisere

“Dette er et ceremonielt landskab som det omkring Stonehenge eller Avebury, men meget tidligere. Det antyder, at dette sted var af stor politisk eller spirituel vigtighed i begyndelsen yngre stenalder”, forklarer Julian Thomas, fra The University of Manchester.

Undersøgelserne har afsløret, at der først blev anlagt en jordhøj som vejviser til et nærliggende stenaldermonument. Godt 100 år senere blev stenene tilføjet, så de nu pegede mod de nærliggende bjerge i syd.