Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Chrissi udgravning

Arkæologer finder 3.800 år gammel “farvefabrik”

På den græske ø Chrissi har arkæologer udgravet en bosættelse, hvor indbyggerne for næsten 4.000 år siden producerede farven purpur.

Ministry of Culture and Sports, Greece

I årtier har forskerne ment, at fønikerne i nutidens Libanon var nogle af de første til at masseproducere den eftertragtede purpurfarve. Nu viser en udgravning på den lille, græske ø Chrissi, at indbyggerne her producerede purpur i store mængder flere århundreder, før fønikerne kastede sig over farveproduktionen.

På øen, der ligger ca. 10 km syd for Kreta, har arkæologerne i en bosættelse afdækket en stor bygning med mange rum. Eksperterne vurderer, at komplekset var i brug fra år 1800 f.Kr. til 1500 f.Kr.
Ifølge det græske kulturministerium har arkæologerne i bygningen udgravet store mængder konkylier fra hexaplex trunculus-snegle.

Sneglen kunne “malkes”

De særlige snegle blev i oldtiden brugt til at udvinde den ekstremt dyre og eftertragtede purpurfarve. Når denne snegleart føler sig truet, udskiller den et sekret, som kan bruges til farvningen.

For at få farvestoffet ud kunne man enten “malke” sneglene ved at pirke til dem, eller man kunne knuse dem. Det sidste krævede mindst arbejde.
Under udgravningerne har arkæologerne fundet fisketanke, hvor sneglene muligvis blev opbevaret.

Snegl purpur

I oldtiden var purpur ekstremt dyrt, fordi hver farvning let krævede over 10.000 snegle. Typisk blev farven udvundet ved at knuse sneglene. Modsat andre af tidens farver falmede purpur stort set ikke.

© Christian Hütter Imagebroker RM/Imageselect

Purpur gjorde indbyggerne rige

Meget tyder på, at indbyggerne har tjent godt på at eksportere farven, for under udgravningerne har arkæologerne fundet en række værdigenstande, som de ikke forventede at se i den arkitekturmæssigt ikke specielt avancerede bosættelse. Blandt fundene er en guldring, guldarmbånd, en håndfuld smykkesten og flere kobbervaser.

Læs også:

Komet Syrien Abu Hureyra
Arkæologi

Rumobjekt smeltede stenalderbosættelse

2 minutter
Kriminalitet

Scandinavian Star: Historien bag katastrofen

31 minutter
Om Historie

VIND KÆMPEMÆSSIG TAJ MAHAL i LEGO

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul