Matthew J. Adams/Shutterstock
Tel Megiddo, Legio, Legio Ferrata

Arkæologer finder blodrødt romersk amfiteater

Forskere har afdækket et næsten 2000 år gammelt amfiteater i en romersk militærlejr ved den bibelske dommedagsby Armageddon eller Tel Megiddo i Israel. Farvevalget i bygningen er højst utraditionelt.

Amfiteateret i den gamle romerske militærlejr Legio i Israel ligner umiddelbart de forlystelsespladser, som romerne efterlod sig overalt i deres besiddelser.

Men bygningen er ikke et almindeligt amfiteater. Teateret er ikke bygget til underholdning men til blodig alvor. Her trænede den romerske 6. legion Ferrata- ”de jernklædte” - til kamp. Og arenaens funktion afspejler sig i farvevalget.

Væggene er malet røde, som blodet, der flyder i kamp, viser undersøgelser foretaget af israelske og amerikanske arkæologer.

Elektromagnetisme afdækkede militærlejr

Forskerne har kortlagt den næsten 2000 år gamle romerske lejr ved hjælp af elektromagnetiske bølger, der gør det muligt at afdække strukturerne af fx bygninger under jorden.

Under de efterfølgende udgravninger udforskede arkæologer amfiteateret, som udgjorde træningspladsen for ”de jernklædte”, et navn, som formentlig skyldes, at legionærerne bar panser.

Legionen blev grundlagt af Julius Cæsar under Gallerkrigene i 52 f.Kr. og kæmpede efterfølgende i krige overalt i den romerske verden.

Soldaterne blev sendt til Legio for at sikre ro og orden efter Bar Kokhba-revolten, et jødisk oprør som i årene 132-136 truede den romerske besættelsesmagt.

Tel Megiddo, Legio, Legio Ferrata

Arkæologer har siden 2002 udforsket lejren, som husede omkring 5000 legionærer.

© Jezreel Valley Regional Project

Dna skal afsløre legionærers herkomst

Fundet er sjældent, understreger Matthew J. Adams, én af udgravningens ledere.
"Denne form for amfiteater - for hæren, ikke den brede offentlighed - er ikke tidligere fundet før i regionen," siger Adams til mediet Live Science.

Omfattende udgravninger fortsætter da også i Legio, som ligger lige syd for Tel Megiddo, det bibelske Armageddon, hvor Dommedags endelige slag angiveligt skal stå.

Bl.a. indsamler arkæologerne dna-prøver fra gravpladsen udenfor lejren. Forskerne håber, at prøverne vil give dem et indblik i legionens etniske sammensætning og dermed i, hvordan romerne rekrutterede ”de jernklædte” soldater.