Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Der er allerede fundet flere statuer af Xipe Totec i templets ruiner.

Kultur - Arkæologi

Arkæologer finder “den flåede guds” tempel

Mexicos oprindelige folk har efterladt sig utallige spor efter deres kultur, som stadig kan fascinere i dag. Og det seneste fund er et af de mest grusomme nogensinde.

Arkæologer i Mexico har fundet det første kendte tempel tilegnet den mellemamerikanske gud Xipe Totec – også kendt som “den flåede gud”, fordi han blev iført den afflåede hud fra ofrene.

Ofring krævede to altre

To stenansigter og overkroppen fra en statue af guden er fundet i Ndachjian-Tehuacán i den mexicanske delstat Puebla. Arkæologerne regner med, at templet var i brug i perioden 1000-1260 og blev bygget af de såkaldte popoloca-indianere, der levede i området, indtil de blev besejret af aztekerne i begyndelsen af 1400-tallet.

Nær templet står to offeraltre, som ifølge gamle, spanske kilder blev brugt til ceremonierne for Xipe Totec. Ofrene – som regel krigsfanger – blev dræbt på det ene alter og her efter anbragt på det andet, hvor præster omhyggeligt flåede de dødes hud af i et stort, sammenhængende stykke, som de iførte sig. Præsterne bar huden i de 20 dage, som gudens årlige fest varede.

Gud for både landbrug og krig

Xipe Totec var gud for genfødsel, landbrug og krig. De brutale offerritualer i hans navn skete for at sikre en god høst. Han forbindes i dag især med aztekerne, men var kendt i det meste af Mellemamerika og blev tilbedt allerede fra ca. år 900.

Indtil videre har arkæologerne fundet spor efter et 12,5 m langt og 3,5 m bredt tempel, men de har planer om at udgrave et væsentligt større område.

Xipe Topec i afflået menneskehud, hvilket bl.a. kan ses på de ding­lende ­hænder ved hvert håndled.

Læs også:

Civilisationer

Nyt fund: Arkæologer gør grufuld opdagelse i ruinby i Mexico

3 minutter
Revolution

Mexicos Robin Hood gjorde blodigt oprør

13 minutter
Cortes
Civilisationer

Den skruppelløse Cortés fik hjælp af Mexicos indianere

16 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul