Der er allerede fundet flere statuer af Xipe Totec i templets ruiner. 

Arkæologer finder “den flåede guds” tempel

Mexicos oprindelige folk har efterladt sig utallige spor efter deres kultur, som stadig kan fascinere i dag. Og det seneste fund er et af de mest grusomme nogensinde.

11. januar 2019 af Bue Kindter-Nielsen

Arkæologer i Mexico har fundet det første kendte tempel tilegnet den mellemamerikanske gud Xipe Totec – også kendt som “den flåede gud”, fordi han blev iført den afflåede hud fra ofrene. 

Ofring krævede to altre

To stenansigter og overkroppen fra en statue af guden er fundet i Ndachjian-Tehuacán i den mexicanske delstat Puebla. Arkæologerne regner med, at templet var i brug i perioden 1000-1260 og blev bygget af de såkaldte popoloca-indianere, der levede i området, indtil de blev besejret af aztekerne i begyndelsen af 1400-tallet. 

Nær templet står to offeraltre, som ifølge gamle, spanske kilder blev brugt til ceremonierne for Xipe Totec. Ofrene – som regel krigsfanger – blev dræbt på det ene alter og her efter anbragt på det andet, hvor præster omhyggeligt flåede de dødes hud af i et stort, sammenhængende stykke, som de iførte sig. Præsterne bar huden i de 20 dage, som gudens årlige fest varede. 

Gud for både landbrug og krig

Xipe Totec var gud for genfødsel, landbrug og krig. De brutale offerritualer i hans navn skete for at sikre en god høst. Han forbindes i dag især med aztekerne, men var kendt i det meste af Mellemamerika og blev tilbedt allerede fra ca. år 900.

Indtil videre har arkæologerne fundet spor efter et 12,5 m langt og 3,5 m bredt tempel, men de har planer om at udgrave et væsentligt større område. 

Ofret til Xipe Totec:

  • Offeret fik spændt benet fast og skulle ud i en ulige kamp mod en elitekriger.

  • Til forsvar havde offeret en pind med fjer.

  • Efter døden blev ­offerets hud flået af.

Xipe Topec i afflået menneskehud, hvilket bl.a. kan ses på de ding­lende ­hænder ved hvert håndled. 

Måske er du interesseret i...

Læs også