Arkæologer finder enestående oldtidstekst

13 vers fra det verdensberømte, antikke heltedigt Odysseen er dukket op på den græske halvø Peloponnes.

I Odysseens 14. sang opsøger Odysseus – forklædt som tigger – sin gamle slave.

© Imageselect

I den oldgræske by Olympia har arkæologer fundet de hidtil ældste tekststykker i Grækenland, som kan knyttes til den verdensberømte oldtidsdigter Homer.

Det skriver det græske kulturministerium i en pressemeddelelse og flere internationale medier, herunder BBC.

Arkæologer har i de sidste tre år arbejdet med at udgrave oldtidsbyen, der ligger på den græske halvø Peloponnes. De fundne tekststykker er skrevet på en lertavle, der endnu ikke er endelig dateret, men som sandsynligvis stammer fra 200-tallet e.Kr.

Teksten er Odysseens 14. sang

Teksten udgør 13 vers fra det verdensberømte heltedigt Odysseens 14. Sang. Her opsøger digtets hovedperson, Odysseus, der er blevet forvandlet til en tigger af gudinden Athene, sin mangeårige trofaste slave og svinehyrde Eumaeus.

Denne kan ikke genkende Odysseus, men byder ham alligevel indenfor og ender med at erklærer ham sin troskab.

Vestlige versioner stammer fra middelalderen

Den nyfundne lertavle er enestående fordi de fleste vestlige versioner af Homers tekster – fx Odysseen og Iliaden – stammer fra kopier, der blev nedskrevet i middelalderen på baggrund af oldtidstekster, der for længst er gået tabt.

Odysseen tilskrives normalt at være blevet til i 700-tallet f.Kr. og har siden 1500-tallet været en klassiker i europæisk litteratur. I Egypten er der fundet tekster, der også tilskrives Homer og som er ca. 1.800 år gamle.