Martha Lopez/EPA/Ritzau Scanpix
Kabah

Arkæologer finder enormt maya-palads i Mexico

I århundreder har et maya-tempel ligget skjult og glemt under jungletæppet på Yucatan-halvøen, men byggeriet af en ny jernbane har ført arkæologerne på sporet af den overdådige bygning.

På Yucatan-halvøen har mexicanske arkæologer udgravet ruinerne af et stort palads, som har tilhørt maya-kulturen.

Fundet blev gjort i et arkæologisk udgravningsområde, hvor forskerne var i gang med at kortlægge to områder med boliger, som for nylig blev fundet i ruinbyen Kabah.

Her faldt arkæologerne også over en firkantet bygning, som siden har vist sig at være et overdådigt plads, der blev bygget for ca. 1.500 år siden.

Ifølge det Nationale Institut for Antropologi og Historie (INAH), som står bag udgravningen, er paladset 26 meter langt og omgivet af en søjlehal.

Desuden er bygningen “dekoreret med motiver af fjer, perler og fugle, der er blevet udskåret på dens overflade”, fortæller INAH i en pressemeddelse.

Det nyfundne palads er identisk med paladser fundet i maya-byen Tikal i Guatemala. Forskerne fra INAH mener derfor, at Tikal-indbyggere har vandret ca. 500 km for at grundlægge Kabah i Mexico i 500-tallet.

Teorien bakkes op af tusindvis af keramik-fragmenter, som arkæologerne har udgravet i ruinerne omkring templet. Ifølge forskerne er nogle af fragmenterne også identiske med keramik fra Petén.

Kabah

Det nyfundne palads har været dækket af jungletæppet indtil for nyligt.

© Martha Lopez/EPA/Ritzau Scanpix

Byen blev overladt til forfald

De hidtidige fund i Kabah tyder på, at byen havde sin storhedstid mellem 750 og 900 e.Kr., hvor mayakulturen også oplevede sine velmagtsdage.

Som i mange andre maya-byer forlod Kabahs elite byen, som blev overladt til et langsomt forfald, der markerede enden på mayaernes dominans i Mellemamerika.

De nye ruiner i Kabah er blevet fundet under anlæggelsen af toglinjen Tren Maya (Maya-toget), som skal bugte sig igennem junglen på Yucatan-halvøen. Toglinjen vil bl.a. for første gang gøre det let at komme til mange af de flotte mayabyer, som er udgravet i området.

I forlængelse af byggeriet har arkæologer undersøgt områder tæt på jernbanen, og det har ført til en enorm mængde fund. Indtil videre har arkæologerne bl.a. fundet resterne af 55.132 huse og 1.249.777 stykker keramik.