I otte årtier har landmænd i Kinas Henan-provins fundet 3.000 år gamle jade-skatte fra Shang-dynastiet på deres marker.
Indtil nu var de flotte genstandes oprindelse ukendt, men et hold af arkæologer har netop løst gåden. Genstandene stammer fra en tabt bronzealderby, som gemte sig under jorden og bl.a. indeholder mindst ni grave fra fortidssamfundets absolutte elite.
Byen er så imponerende, at den i en pressemeddelse beskrives som “et af de største” fund fra tiden under Shang-dynastiet (ca. 1600-1046 f.Kr.), Kinas første historiske dynasti.
De kinesiske arkæologer har indtil videre fundet hundredvis af forbløffende artefakter under den omfattende udgravning, som dækker ni bakker og spreder sig over ca. tre km2.
Byen er fyldt med skatte
Det er langt fra hver dag, at arkæologer støder på en by under jorden, men med den store mængde fund, kan der næsten ikke være tale om andet end en hel by.
“På stedet er alle de grundlæggende elementer i en central bosættelse blevet opdaget”, fortæller Xu Lianggao, forsker ved Kinas arkæologiske institut, til den statsejede avis China Daily.
“Vi har tidligere fundet nogle grave og store strukturer i dette område, men denne gang er det komplette billede af en bosættelse blevet afsløret”, siger Lianggao, der har taget del i udgravningen, siden den gik i gang i 2022.

En af de store bygninger arkæologerne har fundet. Væggene er lavet med pisé (stampet jord).
Holdet har også fundet utallige smukke genstande i gravene, bl.a. drikkekar af bronze, malet keramik, små øreringe lavet af guld og jade, en fint udskåret fugl i jade, samt en støbt bronze-stjerne indlagt med stykker af ædelstenen turkis. I en af overklassegravene fandt de også en hestevogn i bronze, og arkæologerne formoder at hele vogne, inkl. heste, blev begravet på stedet.
Arkæologerne konkluderer derfor, at bosættelsen rummer “nogle af de rigeste grave nogensinde opdaget” i regionen, og at den sandsynligvis har været et stort magtcentrum for lidt over 3.000 år siden.
Nogle af de smukke fund fra gravene

En bronzefugl med indlagte turkis-ædelsten

Øreringe i guld

Dele af en bronzevogn fra en hestevogn
Kan have været hovedstad for separat stat
Sun Zhanwei, der er forsker ved Shaanxis Arkæologiske Akademi, fortæller til China Daily, at bronzealderbyens centrum er bygget med pisé (stampet jord). Denne gamle byggeteknik bestod i, at våd jord blev hældt i store forme og derefter tramplet ovenpå så længe, at det blev presset sammen til et hårdt byggemateriale.
Teknikken kendes især fra Asien, og selv dele af Den Kinesiske Mur er bygget med pisé.
Området omkring den Den Gule Flod, som bl.a. går igennem provinserne Henan, Shanxi og Shaanxi, kaldes ofte for den kinesiske civilisations vugge. Her er nogle af de tidligste tegn på større bosættelser i landet, og det vurderes at 13 større og mindre dynastier i oldtiden regerede i området over en periode på omkring 1.000 år.
Derfor er der også gjort virkelig mange arkæologiske fund i området omkring floden, men den nyfundne by fra bronzealderen er alligevel imponerende i sin rigdom.
Arkæologerne mener, at den fungerede som hovedsæde for et selvstændigt rige, der endte med at indgå i Shang-dynastiet.
Her er tegn på en lokal religion, som arkæologerne ikke kender meget til. Forskerne fandt fx et poleret skildpaddeskjold, som de mener, kan have været et spådomsværktøj, der blev brugt til at skabe forbindelse mellem forskellige verdener.
Sikkert er det, at arkæologerne har masser at lave i de næste år, når de skal udgrave det enorme fundsted.