Med 4.000 mand i undertal slog Napoleon sin rival, Ærkehertug Karl, på et markområde i det østlige Østrig.

© Novetus & Imageselect

Arkæologer finder massegrave med Napoleons soldater

Over 200 år efter, at Slaget om Wagram kostede titusinder af soldater livet, kortlægger arkæologer nu slagmarken.

29. juni 2018 af Pernille Mogensen

Massegrave, uniformsknapper, geværkugler og fløjter er blandt de genstande, som arkæologer har udgravet nær den østrigske by Deutsch-Wagram. 

Objekterne stammer fra Slaget om Wagram, som blev udkæmpet den 5. og 6. juli 1809 mellem Frankrig og Østrig.

“Vi har altid vidst, at slagmarken lå her i nærheden, men der har ikke før været foretaget systematiske arkæologiske udgravninger”, fortæller arkæologisk leder Alexander Stagl til mediet Live Science.

Soldater led af sygdomme

Forskerne håber, at udgravningerne kan gøre dem klogere på det voldsomme slag. 

Indtil videre har arkæologerne udgravet 50 af de i alt ca. 55.000 soldater, som blev dræbt i slaget. 

Flere af dem var i dårlig fysisk forfatning, da slaget fandt sted, og led bl.a. af skørbug, lungebetændelse og ledinfektioner – formentlig som følge af månedslange ophold i primitive militærlejre forud for krigen.

Motorvej afslørede slagmark

Slaget om Wagram var en stor sejr for Napoleon. Med 154.000 mand besejrede han den østrigske hær på 158.000 mand, der var under ledelse af Ærkehertug Karl af Østrig. 

Som følge af slaget måtte Østrig betale store krigsskadeerstatninger og afstå flere landområder til en række lande – herunder Frankrig. 

I næsten 200 år har det været uklart, præcist hvor slagmarken lå, men anlæggelsen af en ny motovej mellem Østrig og Slovakiet førte sidste forår til, at eksperter endelig kunne udpege det præcise sted. Arkæologernes udgravninger fortsætter året ud. 

De døde soldater blev smidt i store massegrave, som arkæologerne nu afdækker. Specialister undersøger herefter skeletterne om bl.a. deres fysik og helbred.

© Novetus

Kort om Napoleon

Napoleon Bonaparte blev født ind i en adelslægt på øen Korsika, der året forinden var blevet solgt til Frankrig. Han flyttede som ung til Paris, hvor han uddannede sig til artilleriofficer i 1785 på militærskolen École Militaire.

I kølvandet på den franske revolution brød revolutionskrigene ud mellem Frankrig og en række monarkier. Napoleon tog chancen og med flere vellykkede, militære sejre i bagagen, kunne han kuppe sig til magten i 1799.

Enden på Napoleons succes var slaget ved Waterloo i 1815. Her tabte han til Storbritannien og Preussen og blev efterfølgende tvunget til at abdicere.

Moderne udstyr

Til at kortlægge slagmarken, hvor det brutale opgør fandt sted, benytter arkæologerne sig af både ny og gammel teknologi. Et populært arkæologi-værktøj er droner, der hurtigt giver overblik over store landområder. 

Lige nu kan du få din egen drone til spotpris, og så får du endda to udgaver af HISTORIE med i købet. 

Måske er du interesseret i...

Læs også