Shutterstock

Arkæologer finder massegrave med Napoleons soldater

Over 200 år efter, at Slaget om Wagram kostede titusinder af soldater livet, kortlægger arkæologer nu slagmarken.

Massegrave, uniformsknapper, geværkugler og fløjter er blandt de genstande, som arkæologer har udgravet nær den østrigske by Deutsch-Wagram.

Objekterne stammer fra Slaget om Wagram, som blev udkæmpet den 5. og 6. juli 1809 mellem Frankrig og Østrig.

“Vi har altid vidst, at slagmarken lå her i nærheden, men der har ikke før været foretaget systematiske arkæologiske udgravninger”, fortæller arkæologisk leder Alexander Stagl til mediet Live Science.

Soldater led af sygdomme

Forskerne håber, at udgravningerne kan gøre dem klogere på det voldsomme slag.

Indtil videre har arkæologerne udgravet 50 af de i alt ca. 55.000 soldater, som blev dræbt i slaget.

Flere af dem var i dårlig fysisk forfatning, da slaget fandt sted, og led bl.a. af skørbug, lungebetændelse og ledinfektioner – formentlig som følge af månedslange ophold i primitive militærlejre forud for krigen.

Motorvej afslørede slagmark

Slaget om Wagram var en stor sejr for Napoleon. Med 154.000 mand besejrede han den østrigske hær på 158.000 mand, der var under ledelse af Ærkehertug Karl af Østrig.

Som følge af slaget måtte Østrig betale store krigsskadeerstatninger og afstå flere landområder til en række lande – herunder Frankrig.

I næsten 200 år har det været uklart, præcist hvor slagmarken lå, men anlæggelsen af en ny motovej mellem Østrig og Slovakiet førte sidste forår til, at eksperter endelig kunne udpege det præcise sted. Arkæologernes udgravninger fortsætter året ud.

De døde soldater blev smidt i store massegrave, som arkæologerne nu afdækker. Specialister undersøger herefter skeletterne om bl.a. deres fysik og helbred.

© Novetus