Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Østersperle, abu dhabi, udgravning

Arkæologer finder verdens ældste perle

Arkæologer i Abu Dhabi har fundet en østersperle, som blev fisket op fra havbunden for næsten 8.000 år siden

AFP/Ritzau Scanpix

Under udgravninger på en ø ud for Abu Dhabis kyst har arkæologer gjort et enestående fund: En østersperle, som er det hidtil ældste bevis på perle­fiskeri.

Den lyserøde perle lå i et rum i en stenalderbosættelse på øen Marawah. Jordlaget, som perlen blev fundet i, kan vha. kulstof 14-analyse dateres til mellem 5800 f.Kr. og 5600 f.Kr.

“Vi kunne se, det var en perle, men vi kendte ikke dens alder”, siger arkæolog Abdulla Al Kaabi til lokale medier.

Handlede måske perler med Mesopotamien

Han og kollegerne blev derfor meget spændte, da analyserne viste, at perlen måtte være hentet op fra havet for hen ved 8.000 år siden.

Udgravningerne på Marawah gik i gang i 1992, og siden har arkæologer fundet bygningsrester og genstande, som tyder på, at øen i forhistorisk tid husede et so­fi­s­ti­ke­ret samfund.

Også andre steder i emiratet Abu Dhabi har arkæologer fundet østersperler fra forhistorisk tid, og forskerne mener, at de bl.a. er blevet brugt til handel med fx de tidlige kulturer i Mesopotamien (nutidens Irak).

Abu Dhabi var kendt for sit perlefiskeri

Perlefiskeri i Den Persiske Golf var helt frem til 1930’erne Abu Dhabis eneste eksporterhverv, og i middelalderen var emiratet kendt for viden om sine perler, der blev hentet op fra havets dyb.

Perlefiskeriet så godt som ophørte, da man i 1950’erne fandt de første olieforekomster i Abu Dhabi. Emiratet sidder i dag på ca. 9 pct. af verdens oliereserver.

Læs også:

Krig

Iranske børnesoldater tvunget på selvmordsmission

18 minutter
Arkæologi

Skeletter vælter op af undergrunden

2 minutter
Opdagelsesrejser

Columbus’ navn næsten renset for syfilis-anklager

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul