Stanisław Staszic Muzeum Hrubieszów
Vandaler skat Polen

Arkæologer jubler: Bonde finder vandalernes skat

Arkæologer har udgravet 5,5 kg sølvmønter, der sandsynligvis blev skjult, da barbarerne væltede ind over nutidens Polen i slutningen af 100-tallet.

Under en vandretur på en pløjemark nær byen Lublin i det østlige Polen stødte en lokal landmand på en uvurderlig sølvskat.

Da arkæologer blev tilkaldt, fandt de 1.753 romerske sølvmønter.

Ifølge eksperter er der tale om en af de største romerske skatte nogensinde fundet i Polen.

“Denne skat vil blive polsk arkæologis kronjuvel”, erklærer Andrzej Kokowski fra det arkæologiske institut­ i Lublin ifølge flere medier.

Gravet ned af vandalerne

Markpløjning havde spredt de mange mønter ud over et stort område, men de lå muligvis oprindeligt nedgravet i et skrin.

De yngste af mønterne stammer fra anden halvdel af 100-tallet e.Kr. På den tid besad vandalerne – en germansk stamme – området.

Men fra Skandinavien væltede en anden germansk stamme, goterne, ind over territoriet på deres lange rejse ned mod Sydeuropa, og vandalerne kunne ikke stå imod.

Vandaler skat Polen

Vandalerne fik allerede i oldtiden ry for at være barbarer, der plyndrede og ødelagde alt i deres nærhed. De var dog langt fra de værste.

© Lanmas/Imageselect

Stammer måske fra røveri

Talrige krigergrave fra tiden viser dog, at vandalerne kæmpede hårdt.

De polske arkæologer tror, at sølvskatten blev gravet ned af de flygtende vandaler. De håbede utvivlsomt, at de en dag kunne vende tilbage og grave skatten op.

Men det skete aldrig. Hvor vandalerne oprindeligt fik mønterne fra, er uvist. De kan være blevet røvet fra romere eller tjent på handel.