Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkæologer løfter komplet keltisk grav i sikkerhed

En 80 tons tung fyrstegrav fra 500-tallet f.Kr. er i hast blev flyttet af store kraner. Aktionen skal redde det enestående fund.

Keltenblock.de

Ved den keltiske oldtidsby Heuneburg i Sydtyskland er velbevarede grave intet særsyn. Det er grave med intakt organisk materiale som træ til gengæld.

Og netop sådan en måtte i hast flyttes indendørs, da jordbundsforholdene hastigt ændrede sig.

Gennem 2.500 år lå fyrstens hvilested i sumpet jord, som beskyttede kammeret og indholdet mod iltning og råd. Men i de senere år er jorden i dalen uden for byen Herbertingen tørret mere og mere ud.

Fyrstegraven risikerede derfor at smuldre mellem arkæologernes fingre, hvis de på knæ og albuer forsøgte at udgrave den.

I stedet blev det besluttet at tilkalde kraner og løfte graven fri af undergrunden i ét sammenhængende stykke – med jord og mudder til stadig at beskytte de skrøbelige oldtidsfund.

For 10 år siden brugte arkæologer samme metode

Det såkaldte Keltenblock 2.0-projekt fulgte samme procedure, som de tyske arkæologer anvendte i samme område tilbage i 2010.

Også dengang blev en grav i den såkaldte Bettelbühl-nekropolis kørt bort som en tonstung blok jord, så arkæologerne kunne skabe et sikkert klima om fundene, mens de fjernede mudderet.

Nekropolisen blev i århundreder anvendt som sidste hvilested for fyrsterne, der regerede Europas første storby nord for Alperne: Heuneburg.

Den keltiske by Heuneburg var i 600 f.Kr. en keltisk storby med 5.000 indbyggere og en imponerende fæstning. Byen lå ved Donaufloden – 60 km fra grænsen til nutidens Schweiz.

© LepoRello

En fyrstelig hestevogn ligger gemt i jordklumpen

Graven fra 2010 viste sig at indeholde en fyrstinde, som blev begravet med guldsmykker, rav og øreringe fremstille af et par drabelige vildsvine-hjørnetænder.

Keltenblock 2.0 indeholder formentlig lignende rigdomme, og arkæologerne glæder sig allerede til at fritlægge den prægtige hestevogn, som de kunne ane i toppen af jordblokken.

Læs også:

Arkæologi

Storslået grav fra jernalderen ­tilhører keltisk powerkvinde

2 minutter
Arkæologi

Fuglekigger fandt rekordstor guldskat

3 minutter
Malerier revet ud af rammer efter kunsttyveri
Kunst

Netflix-serie ripper op i verdens største kunsttyveri

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul