Arkæologiske skatte spænder ben for metroer verden over

Metroarbejdere og arkæologer kan hurtigt komme til at gå hinanden på nerverne, når der skal graves ud til nye metrolinjer rundt omkring i verdens storbyer. I Rom må ingeniører og indbyggere væbne sig med tålmodighed, for metroen bliver konstant forsinket.

© Shutterstock & Istanbul University Yenikapi Shipwrecks Project

I sidste uge fandt en italiensk arkæolog resterne af et 1.800 år gammelt nedbrændt hus under Rom.

Fundet blev gjort i forbindelse med udgravningen til Roms metro. Arkæologerne var begejstrede over fundet, ligesom de også var ekstatiske, da de sidste forår fandt en militærkaserne under metroarbejdet.

Men samme begejstring er svær at spore hos metroarbejderne, fordi sådanne fund er synonym for forsinkelser.

Rom

Metroarbejdet for en ny og tredje metrolinje i Rom har været i gang siden 2006, og den skal servicere byens 2,5 mio. indbyggere.

Men hver gang arkæologer finder et oldtidsfund, stoppes arbejdet, indtil de har undersøgt det nærmere. Og siden 2006 har romerne jævnligt kunnet se skilte med teksten “Metro C-Archeological Investigation” dukke op rundt omkring i byen.

Istanbul

Den største tyrkiske by, der tidligere var kendt som Konstantinopel, har mange lag af kultur liggende under sig.

Tunnelen til en ny metrolinje skal derfor løbe 30 meter under jorden for at komme under den dybde, hvor der findes historiske ruiner.

Men skakter og elevatorer ned til den dybde skal igennem det arkæologiske minefelt, og det har indtil videre affødt fire arkæologiske udgravninger på strækningen.

Et af de skibsvrag (ca. 1000-1200-tallet) fra det Byzantiske rige, som arkæologer har fundet. Fundene har været med til at forsinke metroarbejdet i flere år.

© Istanbul University Yenikapi Shipwrecks Project

Athen

Siden 1990’erne har metroarbejdet været i gang i Athen været i gang. Og lige så længe har arkæologer udtrykt bekymring for, om historiske fund ville blive ødelagt under arbejdet.

Det har betydet, at arkæologer blev sendt i forvejen. Og bagefter arbejdede de i seks år sammen med metroens ingeniører for at beskytte og bevare arkæologiske fund.

På 70.000 m2 har arkæologerne fundet 30.000 genstande, og der er blevet indrettet et helt museum til fundene.

Köln

I Tysklands fjerdestørste by troede metroarbejderne, at de skulle i gang med et overkommeligt projekt med en tunnel på 4 km.

Men arbejdet udviklede sig til byens største arkæologiske projekt nogensinde og varede i 6 år (2004-2010). For genstande fra byens romerske periode væltede op af jorden.

Videnskaben afgjorde arbejdets tempo og mere end 100 videnskabsfolk og teknikere arbejdere sammen for at redde så mange skatte som muligt.