Koby Harati, City of David Archive & Dea, Biblioteca Ambrosiana/Getty Images
Pilatus Jerusalem pilgrimsvej

Bibelsk bølles hellige vej udgravet i Jerusalem

Meget tyder på, at Roms berygtede guvernør i Jerusalem, Pontius Pilatus, ville styrke sit ry ved at anlægge en storslået pilgrimsvej.

Både kristne og jøder kender kun alt for godt navnet Pontius Pilatus.

Den romerske statholder i Judæa beordrede som bekendt Kristus korsfæstet omkring år 30 e.Kr., men også blandt oldtidens jøder var han forhadt for sin hårde fremfærd.

Nu viser det sig, at den romerske statholder også brugte en stor del af sin tid på at bygge nyt i Jerusalem.

Pilatus byggede pilgrimsvej

Ifølge en netop offentliggjort udgravningsrapport konkluderer en gruppe israelske arkæologer, at en monumental pilgrimsvej, som førte til Tempelbjergets fod, er bygget på Pilatus’ ordre.

Den over 500 m lange og 8 m brede vej er bygget af ca. 10.000 tons kalkstensplader og har kostet enorme summer.

Hidtil har forskerne ment, at kong Herodes, der døde i år 4 f.Kr., stod bag alle større byggeprojekter i Jerusalem. Men i fyldet under vejen har arkæologerne fundet over 100 mønter, som viser, at byggeriet stod på under Pilatus’ tid i byen fra ca. år 26 e.Kr. og omkring 10 år frem.

Ifølge Nahshon Szanton, arkæolog ved Tel Avivs universitet, kan byggeriet have været Pilatus’ forsøg på at forbedre sit blakkede ry og på “at styrke sit navn gennem store byggerier”.

Pilatus pilgrimsvej Jerusalem

Pontius Pilatus’ pilgrimsvej endte neden for Tempelbjerget, hvor jødernes berømte tempel i sin tid stod, før det blev ødelagt af romerne i år 70 e.Kr.

© Rieger Bertrand/AFP/Ritzau Scanpix

Kontroversiel udgravning

Udgravningen af den næsten 2.000 år gamle vej i Jerusalem har været kritiseret fra flere sider.

Vejen ligger i Østjerusalem, som palæstinenserne har udråbt til deres hovedstad, og for at udgrave vejen har de israelske arkæologer boret en enorm tunnel under de eksisterende bygninger.

Den monumentale pilgrimsvej, som altså sandsynligvis blev bygget på ordre af Pontius Pilatus, blev begravet under murbrokker i år 70 e.Kr., efter at jøderne havde gjort oprør. Det førte til romernes ødelæggelse af Jerusalem.