Billige kameraer skal redde Syriens arkæologiske skatte

Forskere fra Oxford og Harvard vil oversvømme Syrien med billige 3D-kameraer. Planen er at dokumentere landets historiske skatte, så de kan genskabes, hvis Islamisk Stat ødelægger dem.

I den syriske by Palmyra har IS både bombet antikke templer og afholdt offentlige ødelæggelser af arkæologiske skatte. På billedet er en IS-mand i gang med at ødelægge gamle statuer foran en menneskemændge.

Arkæologer går i krig mod IS

Arkæologer fra de berømte universiteter Oxford og Harvard vil ikke længere se hjælpeløst til, mens terrorister fra Islamisk Stat (IS) jævner Syriens arkæologiske skatte med jorden.
Forskerne har derfor lagt en ambitiøs plan for, hvordan skattene kan bevares for eftertiden: Arkæologerne vil “oversvømme Mellemøsten med tusinder af billige 3D-kameraer og samarbejde med lokale partnere om at fotografere så mange historisk vigtige genstande som muligt”.

Målet er 20 mio. billeder

Projektet – der hidtil fået bevilget ca. 20 mio. kroner – har især taget fart efter IS' ødelæggelse af det 2.000 år gamle Baal Shamin-tempel i ruinbyen Palmyra i august. Ifølge Institute for Digital Archaeology på Oxford, som har fået det overordnede ansvar for projektet, er målet at producere fem mio. billeder allerede inden årskiftet.

Motiverne skal være alt fra fra store paladser til krukker og små mønter, som skal fotograferes fra forskellige vinkler. Derefter skal billederne uploades til en online-database.
Inden 2017 skal antallet af billeder være over 20 mio.

3D-printere skal redde historien

“Palmyra er i fuld gang med at blive et symbol på IS' krig mod historien. Hvis IS får lov til slette og omskrive en hel regions historie, vil vi alle lide et dyrt og uafvendeligt nederlag. Men der er håb. Hvis vi kan placere optagelser af vores fortid i den digitale verden, vil den ligge uden for vandalers og terroristers rækkevidde”, siger Roger Michel, som leder projektet.
Ifølge Michel kan forskerne bruge moderne 3D-printteknologi til at rekonstruere historiske genstande – og i teorien hele bygninger – hvis de bliver ødelagt af terrorister.

De første kameraer er på vej

De første kameraer vil blive smuglet ind i Syrien allerede i slutningen af denne måned med hjælp fra irakiske arkæologer. Med tiden forventer de britiske og amerikanske forskere at udvide projektet til også at omfatte Lebanon, Iran, Yemen, Afghanistan og Tyrkiet.

Du kan læse en stor artikel om Mellemøstens truede skatte i HISTORIE nr. 17, som kommer på gaden den 5. november 2015.
Her ser vi på, hvordan områdets historiske arv i disse år ødelægges og plyndres i hidtil uset omfang.