Bilsælger finder uhyre sjælden mønt

En bilsælger, en metaldetektor og en anglosaksisk ærkebiskop er hovedingredienserne i et spektakulært, historisk fund i England.

Det indgraverede navn Jænberht gør mønten sjælden og værdifuld.

Allerførst troede den 53-årige bilsælger, Ronnie Carlile, at det var en knap, han havde fundet.

"Den lå jo bare et par centimeter under jorden", forklarer han om det lille, runde metalstykke, der fik hans metaldetektor til at bippe løs, da han deltog i et metaldetektortræf i den engelske by Sheldwich i september sidste år.

Men da han indleverede fundet på "The Fitzwilliam Museum in Cambridge", stod det hurtigt klart, at der var tale om noget langt mere værdifuldt: En 1200 år gammel anglosaksisk mønt.

"Jeg skal være ærlig og sige, at det kom som et chok," siger Ronnie Carlile.

Ærkebiskoppens mønt

I sin overflade har mønten fået indgraveret navnet Jænberht, der var ærkebiskop i Cantebury i slutningen af 700-tallet.

Jænberht var kendt for at for at have et dårligt forhold til Offa, der på daværende tidspunkt regerede kongeriget Mercia, som Sheldwich hørte under.

De fleste af datidens mønter fik indgraveret kongens navn, så fordi mønten bærer ærkebiskoppens navn, er den særlig sjælden. Kun én gang tidligere har man fundet en lignende mønt.

"Det er den mest sjældne ting, jeg nogensinde har fundet," siger den begejstrede bilsælger.

Sælges på auktion

Nu skal mønten sælges på auktion, og den er netop blevet vurderet til £12,000, svarende til mere end 100.000 kr.

Auktionen finder sted d. 14. juni, og Ronnie Carlile skal dele det endelige udbytte med ejeren af den mark, hvor han fandt den dyrebare mønt.