Bronzealdersmede hentede tin 4.000 km borte

Det har længe været en gåde, hvor bronzealderens folkeslag i Middelhavsregionen­ fik tin fra. Nu har forskerne fundet svaret.

Det har længe været en gåde, hvor bronzealderens folkeslag i Middelhavsregionen­ fik tin fra. Nu har forskerne fundet svaret.

D. Berger, J.S. Soles, A.R. Giumlia-Mair, G. Brügmann, E. Galili, N. Lockhoff et al.

For 3.200 år siden sank et eller flere skibe ud for nutidens Israel med tin-barrer til produktion af bronze.

Nu viser en banebrydende undersøgelse, at metallet har en uventet oprindelse: Sydengland, næsten 4.000 km væk.

“Resultaterne identificerer for første gang tins oprindelse og giver derfor ny indsigt, men også nye spørgsmål for arkæologien”, skriver Daniel Berger fra forskningsinstituttet Curt-Engelhorn-Zentrum Archäometrie i en pressemeddelelse.

Tidligere teori: Tin kom fra Afghanistan

Sammen med forskere fra bl.a. Heidelbergs universitet undersøgte Berger 27 tin-barrer fra bronzealderen fundet i nutidens Grækenland, Tyrkiet og Israel.

Ingen af disse steder findes større forekomster af tin, som sammen med kobber bliver til den eftertragtede legering bronze.

Hidtil har teorien været, at tin blev importeret fra Centralasien, muligvis Afghanistan.

Ved at analysere de 27 barrers bly- og tin-isotoper samt mængden af andre metaller i tinnet kunne eksperterne fastslå, at 21 af barrerne – alle fundet ud for Israels kyst – ikke stammer fra Centralasien. De kommer derimod fra tinminer i Cornwall og Devon i Sydengland.

Mykenerne styrede muligvis handlen

Ifølge forskerne viser opdagelsen, at der fandtes handelsnetværk mellem det østlige Middelhavsområde og Nordeuropa allerede omkring 1200 f.Kr.

Det var muligvis de græske mykenere, som stod for handlen med det britiske tin.

Det er dog uvist, om mykenerne hentede tinnet i England eller fik det fragtet til havne tættere på, fx i nutidens Spanien.