Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Seglstampen af bronze er yderst velbevaret. Den blev sandsynligvis tabt på den jyske mark af Elisabeth Buggesdatter.

Kultur - Arkæologi

Danefæ tilhørte powerkvinde fra middelalderen

En amatørarkæolog har fundet en yderst sjælden seglstampe på en mark nær Varde. Den har tilhørt en af 1300-tallets mest fremtrædende kvinder.

Oldtidssager dukker op af jorden som aldrig før, men det er sjældent, at forskerne kan sige, hvem tingene har tilhørt. Endnu mere sjældent er det at finde genstande, som kan knyttes til en navngiven kvinde.

Da amatørarkæolog Lasse Rahbek Ottesen var ude at lede på en nyslået græsmark i Vestjylland, var det alligevel præcis, hvad der skete. Her fandt han en seglstampe med navnet Elisabeth Buggesdatter – en af 1300-tallets mægtigste danske kvinder.

“Jeg gik systematisk og kiggede efter glas og flint, og så spottede jeg seglstampen oven på jorden. Jeg sad i 10 minutter på marken og nød synet af den, inden sendte jeg et billede til det lokale museum”, fortæller den glade finder.

Datter af jysk oprørhelt

Elisabeth Buggesdatter var barn af Niels Bugge, som var en af landets rigeste mænd og en ledende skikkelse i den jyske adels oprør imod kong Valdemar Atterdag i midten af 1300-tallet.

De skriftlige kilder, historikerne har om Elisabeth, viser, at hun var en magtfuld kvinde. Hun har bl.a. handlet med ejendom og talt på tinge – en folkeforsamling primært forbeholdt mænd, som kunne vedtage love og afsige domme.

Seglstampe var middelalderens NEM-id

At en kvinde ejede en seglstampe var også ganske sjældent. Segl blev brugt som ægthedsbevis på dokumenter fx i forbindelse med handler. Fund af seglstamper er sjældne, da de efter ejerens død blev ­destrueret for at forhindre svindel.

Læs også:

Vikinger

Harald Hårderåde: Den sidste vikingekonge

9 minutter
Nazisme

Så blodig var de lange knives nat

3 minutter
Opfindelser

Tyske benzinpionerer opfandt motorbåden

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul