Brett Seymour & Larsson and Foley, PLOS ONE
Gribshunden krydderier

Dansk kongeskib sank med lasten fuld af krydderier

Danske kong Hans var på vej til Sverige for at genetablere Kalmar-unionen, da hans kongeskib Gribshunden sank i 1495. Nu afslører nye undersøgelser af vraget, at svenskerne skulle overtales med fine krydderier.

Gribshunden – den danske kong Hans’ flagskib – sank i 1495 efter en brand ud for den svenske ø Stora Ekön. Tabet var enormt for den danske konge, for ombord var store skatte, som kongen skulle bruge til at overtale den svenske regent til at genindføre Kalmar-unionen.

Nu afslører nye undersøgelser af lasten, at et af de midler, kongen ville imponere med, var store mængder krydderier. To historikere fra Universitetet i Lund har nemlig foretaget prøver blandt de 3.097 plantedele fra 40 forskellige planter, der er blevet fundet i vraget af Gribshunden. Hele 86 pct. viser sig at stamme fra krydderier, der på den tid var yderst eftertragtede.

Se videoen fra udgravningen af Gribshunden på bunden af Østersøen

Society for Combat Archaeology lavede i 2015 denne video fra udgravningen af Gribshunden, der var blevet fundet allerede i 1971.

Society for Combat Archaeology lavede i 2015 denne video fra udgravningen af Gribshunden, der var blevet fundet allerede i 1971.

Charmeoffensiven mislykkedes

Blandt krydderierne ombord på Gribshunden var bl.a. safran og sort peber. Krydderier, som var så dyre, at kun den absolutte elite havde råd til dem.

”Rester af safran, mandler og hasselnødder beviser, at kongen ofte spiste disse ekstravagante madvarer, mens han var til søs og formentlig også til lands”, konkluderer historikerne i deres studie.

Om det var tabet af krydderierne og Gribshunden, der gjorde udfaldet, ved vi ikke med sikkerhed. Men Kong Hans’ charmeoffensiv i Sverige slog fejl i 1495. Til gengæld vendte kongen tilbage nogle år senere og genoprettede Kalmar-unionen med våbenmagt.

Gribshunden tegning

Gribshunden var med sine 60 kanoner og en længde på 35 meter formentlig nordens største og mest moderne orlogsskib, da det blev bygget i 1486.

© Public Domain – Hans Holbein