Dræbte krigere fundet i sø

Udgravninger nær Skanderborg har åbenbaret skeletterne af flere hundrede krigere, der tilsyneladende er blevet ofret for 2.000 år siden.

Forskerne har fundet skeletdele og våben fra flere hundrede krigere i Alken Mose. Nu skal analyser afsløre, hvem de var, og hvor de kom fra.

Et hold arkæologer har gjort et bemærkelsesværdigt fund i en mose ved Alken Enge nær Skanderborg. I mosens dynd gemte sig sønderhuggede skeletdele og våben fra flere hundrede krigere, der blev dræbt i et slag i tiden omkring år nul. Og mere kan være på vej. Det 40 hektar store vådområde var for 2.000 år siden et bassin med tilknytning til søen Mossø. Området kan derfor meget vel gemme på resterne af langt flere krigere.

"Det er helt enestående, at vi har fundet så mange krigere fra det her tidspunkt. Det er aldrig sket i Nordeuropa før", forklarer projektleder Mads Kähler Holst, der er professor i arkæologi ved Aarhus Universitet.

Måske ofret til guderne

Ifølge forskerne er det muligt, at krigerne blev dræbt i et slag, som fandt sted et andet sted. Mærker efter dyretænder på knoglerne viser, at skeletdelene har ligget et godt stykke tid ude i det fri og først senere blev smidt i mosen – muligvis som et offer til guderne.

Arkæologerne har fundet spyd, køller, skjolde og en økse, men ved fortsat ikke, hvem det formodede slag stod imellem.

I tiden omkring Kristi fødsel var Rom ved at erobre Germanien (nutidens Tyskland). Imperiet sendte styrker langt ind i fjendeland, muligvis helt til Jylland. Hidtil har forskerne dog ikke fundet spor efter romerne her, og våbnene fra Alken Enge er efter alt at dømme germanske.

De romerske invasionsforsøg i Germanien kan have presset de lokale stammer mod nord og udløst konflikter. Kähler Holst mener derfor, at knoglerne stammer fra et slag mellem to germanske hærstyrker.