Droner skal redde verdens kulturskatte
Udetonerede bomber har tidligere forhindret arkæologer i at undersøge kulturskatte i det Sydøstasiatiske land Laos. Ved hjælp af droner kan de nu komme helt tæt på de sprængfarlige områder.
Australske forskere tager nu alternative metoder i brug for at kunne undersøge det svært fremkommelige “Plain of Jars” i Laos.
Området betragtes som et af Asiens vigtigste arkæologiske landskaber. Det består af 85 områder med sammenlagt tusinder af stenkrukker sat i jorden mellem 500 f.kr. og 500 e.kr. i forbindelse med begravelsesritualer.
Droner giver adgang trods bomber
Kun syv af de 85 områder er dog udgravede, fordi en mørk del af landets fortid besværliggør forskernes arbejde med at undersøge stenkrukkerne.
Mellem 1964 og 1971 regnede amerikanske bomber ned over Laos under Vietnamkrigen. Så mange, at landet er det i verden, der er blevet bombet flest gange per indbygger.
Op imod en tredjedel af de mange bomber - ca. 80 millioner - detonerede aldrig. Derfor er det ikke uden risiko at stikke en spade i jorden i det lille land.
Bygger virtuel reality-landskab
Arkæologerne har nu taget moderne teknologi i brug for at undersøge området.
Med droner har de filmet ufremkommelige områder, og sammen med geofysiske data og informationer fra tidligere udgravninger har forskerne skabt et Virtual Reality-landskab, hvor de kan arbejde uden risiko for liv og lemmer.
Selve VR-landskabet kan indtil videre kun ses fra et lokale i Melbourne, skriver Live Science.