The Metropolitan Museum of Art

Ekspert afslører endnu en forfalsket Alexander den Store

Professor Lehmann er ekspert i at afsløre forfalskninger i historiske samlinger. Til et verdenskendt museums store fortrydelse har han igen fundet en statue med mistænkelige træk.

Ingen museer kan leve af at udstille forfalskninger, for de skader troværdigheden og billetindtægterne. Derfor er den pensionerede tyske arkæolog og professor Stefan Lehmann heller ikke særlig populær i museumsverdenen.

Lehmann er ekspert i at afsløre forfalskninger, og nu sår han tvivl om endnu et værk: En bronzestatue af Alexander den Store, der kan ses på The Metropolitan Museum of Art i New York.

Lehmann påpeger bl.a., at statuen mangler proveniens, dvs. at der mangler oplysninger om, hvor den har været i årene frem til 1970’erne, hvor bronzehovedet pludselig dukkede op i en privat schweizisk samling.

Derudover mener Lehmann, at bronzehovedets frisure ikke er typisk for antikken og heller ikke kendes fra andre portrætter af den store hærfører.

SÅDAN BLEV ALEXANDERS HOVED FORFALSKET:

Den Spanske Mester står bag

Professor Lehmann mistænker, at den mystiske “Spanske Mester” står bag. Han eller hun er en ukendt nulevende bronzestøber, som ifølge Lehmann står bag mindst 40 forfalskede statuer, der i dag findes i samlinger verden over.

“Men der kan være væsentlig flere. I forhold til de kendte, autentiske hoveder fra antikken repræsenterer gruppen af mistænkelige hoveder en enorm procentdel – og kapital, om man vil, fordi bronzekunstværker fra antikken er sjældne og meget eftertragtede og derfor indbringer store summer på kunstmarkedet”, forklarer Lehmann.