Martin Mejia/AP/Ritzau Scanpix
Mumie Peru

Studerende finder mumie på losseplads

Arkæologiske skatte kan ligge begravet de mest uventede steder. På en losseplads i Lima har en gruppe peruvianske arkæologi-studerende netop fundet en mumie, der fik en grusom død for ca. 3.000 år siden.

Arkæologi-studerende fra Universidad Nacional Mayor de San Marcos i Lima, Peru, har gjort en opdagelse langt ud over det sædvanlige på en af byens lossepladser.

Efter at have fjernet omkring otte tons affald udgravede de studerende en stor hårtot, som viste sig at sidde på de jordiske rester af en mumificeret mand.

Ifølge arkæologerne var den afdøde en del af Manchay-kulturen, der levede i området omkring det moderne Lima mellem 1.500-1.000 f.Kr.

Mumien var svøbt ind i et ligklæde af bomuld og plantefibre og var begravet i ruinerne af en U-formet bygning, som også lå skjult under affaldet.

Manchay-kulturen var netop kendt for at bygge U-formede templer, der vendte mod solopgangen.

VIDEO: Se udgravningen af mumien

Video

Mumien var et offer til guderne

Under opførelsen af deres templer gennemførte manchayerne talrige religiøse ceremonier, hvor de bl.a. ofrede til guderne for at få dem til at beskytte den nye bygning mod jordskælv, oversvømmelser og andre naturkatastrofer.

Typisk tilbød manchayerne mad, drikkelse, ædelsten og værdifulde metaller til deres guder, men undertiden ofrede præsterne også mennesker.

Ifølge arkæolog Miguel Aguilar, som har deltaget i udgravningen, var den mumificerede mand fra lossepladsen begravet på en måde, som antyder, at han var blevet “ofret under den sidste fase af opførelsen af dette tempel” for omkring 3.000 år siden.

I mandens grav fandt de studerende også rester af plantefrø, majs, kokablade og konkylier, og forskerne håber, at nærmere undersøgelser af graven kan fortælle mere om manchayernes ritualer.