Engelske arkæologer gør makabert skelet-fund

På en 1800 år gammel gravplads i England har arkæologer fundet et skelet, som er blevet begravet med en sten i munden i stedet for en tunge. Fundet er det eneste af sin art.

© Historic England

På en gammel gravplads i Northamptonshire, England, har arkæologer gjort et makabert fund: Et ca. 1800 år gammelt skelet, hvis tunge er blevet skåret ud og erstattet med en flad sten.

“Vi har ikke tidligere set noget lignende”, siger arkæolog Simon Mays, som leder undersøgelsen af skelettet.

Løgnere mistede tungen

En teori er, at den døde – en mand i 30'erne – kan have fjernet sin egen tunge, fordi han var psykisk syg. En anden teori går på, at manden er blevet straffet for en forbrydelse.

Forskerne kender til love blandt datidens germanske stammer i Nordeuropa, som krævede, at en mand fik skåret tungen ud, hvis han spredte løgnagtige anklager.

Om lignende love også fandtes i England, er forskerne nu ved at undersøge nærmere.

Den døde var farlig

Den døde er desuden blevet begravet med ansigtet nedad, hvilket tyder på, at “samfundet har betragtet ham som mærkværdig eller farlig”, fortæller Simon Mays.

“Det er en måde, hvorpå man håbede på at forhindre den døde i at stå op af graven og true de levende”.

Kropsdele blev byttet med sten

Forskerne kan ikke fysisk se på skelettet, om han har fået fjernet tungen, men er alligevel ret sikre i deres sag. Først og fremmest var det almindeligt i datidens England, at skeletter fik skiftet amputerede kropsdele ud med sten.

Desuden har en analyse af den dødes knogle vist spor af en infektion, som ifølge Mays må stamme fra en amputation af tungen.

Skelettet blev oprindeligt udgravet i 1991, men er først nu blevet undersøgt.