Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Europas ældste landkort er fundet

En gammel stentavle samlede i 120 år støv under et fransk museum, før et forskerhold faldt over den 3.900 år gamle verdenssensation.

Denis Gliksman, Inrap

Forskerne bag nyheden er ikke i tvivl om, at de har gjort en fantastisk opdagelse.

“Dette er formentlig verdens ældste kort over et territorium. Der findes andre kort, som er ridset ind i sten, men generelt er de blot fortolkninger af, hvordan et område så ud. Dette kort er det første, som viser et område i en bestemt skala”, udtaler doktor Clément Nicolas fra Bournemouth University i England.

Sammen med kolleger fra Frankrigs nationale arkæologiske institut, Inrap, har Nicolas undersøgt den såkaldte Saint-Bélec-stentavle, som blev fundet i Bretagne i 1900. Den 2,2 m lange og 1,5 m brede sten blev hentet op af en grav fra bronzealderen, hvor den udgjorde endevæggen.

Forskerne sammenlignede stentavlen (t.v) med moderne topografiske kort (t.h) og genkendte et trekantet område.
Den øverste streg svarer til højderyggen på bjergkæden Montagnes Noires, mens den nedre streg følger Odet-floden.

© V. Lacombe/P. Stephan/C. Nicolas

Kortet viser kendt floddal

I årtier lå stentavlen på et lager, uden at nogen vidste, hvad inskriptionerne betød – og med tiden glemte alle det tonstunge fund. Først i 2014 blev Saint-Bélec-stentavlen genopdaget, og tre år senere gik dr. Nicolas og hans team i gang med deres undersøgelser.

De kan nu slå fast, at stentavlen ikke bare var pynt, men Europas ældste 3-d-landkort: Floder og gravhøje var omhyggeligt ridset ind i skiferstenen.

For at finde ud af, hvilken del af Frankrig kortet viste, anvendte forskerne avancerede computerprogrammer. De afslørede, at kortet var 80 pct. identisk med en 30 km lang strækning af Odet-floden i Bretagne.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul