Flåede katte leder arkæologer på sporet af hedensk ritual

Var beboerne i området omkring El Bordellet i Spanien hedninge i middelalderen? Det spørgsmål rejser arkæologer nu efter fundet af 900 knogler fra flåede katte.

Omkring 900 katteknogler er fundet i El Bordellet.

© L. Lloveras et al./International Journal of Osteoarchaeology

I El Bordellet i det østlige Spanien har arkæologer fundet ni huller med efterladenskaber fra begyndelsen af middelalderen.

Fundet har fået dem til at mistænke, at der er blevet foretaget hedenske ritualer i området.

For ét af hullerne skiller sig ud fra de andre: Det indeholder ikke mindre end 900 knogler fra flåede katte, der er 1.000 år gamle.

Tegn på rituelle handlinger

Arkæologer har tidligere fundet spor af hedenske ritualer omkring Barcelona, hvor katte blev ofret sammen med andre dyr.

Arkæologerne mistænker, at de flåede katte i El Bordellet også har været en del af den slags ritualer, fordi man sammen med katteknoglerne har fundet et hestekranie, et gedehorn og æggeskaller.

"Netop disse ting er tæt forbundet med rituelle handlinger i middelalderen og i tiden efter", siger Lluís Lloveras, der som zoo-arkæolog ved Barcelona Universitet står i spidsen for undersøgelsen af knoglerne, til LiveScience.

Katteskind blev til jakker

Det er blandt andet antallet af skæremærker på knoglerne og mærkernes placering, der har fået arkæologerne til at konkludere, at kattene er blevet flået.

Flåning af katte var ikke et ukendt fænomen i middelalderen, hvor katteskind blandt andet blev brugt til at fremstille jakker. Men det nye kattefund peger altså i en mere rituel retning.

Lluís Lloveras håber, at det snart bliver muligt at opklare, hvad der præcis er foregået på området ved El Bordellet.

"Vi venter på nye fund", siger han.