Fodspor afslører: Neanderthalere var højere end antaget

I forbindelse med undersøgelsen af flere hundrede bevarede neanderthal-fodspor har franske forskere fundet et sæt, som kan betyde, at vi skal revurdere vores opfattelse af den primitive menneskeart.

Forskerne har undersøgt flere hundrede fodspor, som blev afsat af en gruppe neanderthalere på Normandiets kyst.

© Dominique Cliquet/AFP/Ritzau Scanpix

Fodspor afsat af neanderthalere for over 80.000 år siden har givet grund til at tro, at de måske ikke var så lave af vækst, som forskerne hidtil har ment.

De i alt 257 fodspor stammer fra en gruppe på 10-13 neanderthalere, som i forhistorisk tid gik langs Normandiets kyst i Frankrig.

Flest spor efter neanderthal-børn

“Fodaftryk er meget interessante, fordi de giver et øjebliksbillede af livet for hominider såsom neanderthalere, og de giver os mulighed for at udregne størrelse og sammensætning af gruppen”, forklarer Jérémy Duveau fra Muséum National d’Histoire Naturelle til magasinet New Scientist.

Ifølge Duveau blev langt størstedelen af fodsporene sat af neanderthal-børn i forskellige aldre. Men blandt fodsporene var også en række fra en voksen, som skilte sig markant ud fra de andre.

Fodspor afslører usædvanlig højde

Ud fra fodaftrykkets mål kunne forskerne regne ud, at individet har været mindst 175 cm høj. Hidtil har arkæologer ellers kun fundet neanderthal-skeletdele, som tyder på en gennemsnitlig højde på 150-160 cm høje.

Individet, som har afsat fodsporene, må derfor have været usædvanligt høj, eller også var neanderthalerne generelt højere end antaget.