Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

For 4.000 år siden betalte vi med økser og armbånd

Arkæologiske udgravninger i Vesteuropa har afsløret, at vores forfædre allerede for 5.000 år siden kunne betale med en slags euro – uanset om de rejste til Polen, Schweiz eller Tyskland.

Helena Motycková

Øksehoveder og armringe er nogle af de hyppigste fund fra bronzealderen. Nu har hollandske arkæologer undersøgt over 100 fund fra bronzealderen, og mener, at de har afsløret en 4.000 år gammel europæisk fællesvaluta.

Fundene, der er gjort i Danmark, Polen, Tjekkiet, Tyskland, Frankrig, Østrig og Schweiz, er nemlig forbløffende ens, forklarer assisterende professor Maikel Kuijpers fra universitetet i Leiden:

“I forhistorisk tid blev ringe og øksehoveder af bronze brugt som euros. Disse fund fra yngre bronzealder var standardiserede i både form og vægt – og blev brugt som en tidlig slags penge.“

Øksehoveder af bronze og ens fremstillede bronzeringe findes på stort set alle Vesteuropas museer.

© Maikel Kuijpers

Når fortidens handelsrejsende mødtes, havde de ingen vægte at veje betalingsmidlerne på, men den hollandske forskning viser, at 70 pct. af de undersøgte ringe vejede så tæt på 195 gram, at de handlende ikke kunne mærke forskel med de bare næver.

“Først senere – i den midterste del af bronzealderen – dukkede præcise vægte op. Og så begynder arkæologerne at finde tynde stænger af bronze", forklarer Kuijpers.

Stængerne blev brugt til at brække et stykke af, så den helt præcise mængde bronze kunne veksle hænder.

Forskerne hæfter sig også ved, at nedgravede skatte fra bronzealderen ofte rummer ens øksehoveder og armringe, hvilket bestyrker teorien om, at de blev brugt som betalingsmidler.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul