Helena Motycková

For 4.000 år siden betalte vi med økser og armbånd

Arkæologiske udgravninger i Vesteuropa har afsløret, at vores forfædre allerede for 5.000 år siden kunne betale med en slags euro – uanset om de rejste til Polen, Schweiz eller Tyskland.

Øksehoveder og armringe er nogle af de hyppigste fund fra bronzealderen. Nu har hollandske arkæologer undersøgt over 100 fund fra bronzealderen, og mener, at de har afsløret en 4.000 år gammel europæisk fællesvaluta.

Fundene, der er gjort i Danmark, Polen, Tjekkiet, Tyskland, Frankrig, Østrig og Schweiz, er nemlig forbløffende ens, forklarer assisterende professor Maikel Kuijpers fra universitetet i Leiden:

“I forhistorisk tid blev ringe og øksehoveder af bronze brugt som euros. Disse fund fra yngre bronzealder var standardiserede i både form og vægt – og blev brugt som en tidlig slags penge.“

Øksehoveder af bronze og ens fremstillede bronzeringe findes på stort set alle Vesteuropas museer.

© Maikel Kuijpers

Når fortidens handelsrejsende mødtes, havde de ingen vægte at veje betalingsmidlerne på, men den hollandske forskning viser, at 70 pct. af de undersøgte ringe vejede så tæt på 195 gram, at de handlende ikke kunne mærke forskel med de bare næver.

“Først senere – i den midterste del af bronzealderen – dukkede præcise vægte op. Og så begynder arkæologerne at finde tynde stænger af bronze", forklarer Kuijpers.

Stængerne blev brugt til at brække et stykke af, så den helt præcise mængde bronze kunne veksle hænder.

Forskerne hæfter sig også ved, at nedgravede skatte fra bronzealderen ofte rummer ens øksehoveder og armringe, hvilket bestyrker teorien om, at de blev brugt som betalingsmidler.