Forbandet isprinsesse skaber frygt i Rusland

Efterlod en sibirisk mumie en direkte passage til underverdenen, da hun blev fundet i 1993 og fjernet fra sin grav? Det mener lokale i den russiske Altai-provins. Nu kæmper de for at få mumien begravet igen.

Sibirisk isprinsesse

Forskerne vil blandt andet udstille Den Sibiriske Isprinsesse, fordi hun har verdens bedst bevarede tatoveringer efter at have tilbragt 2.500 år i permafrost.

© Wikipedia

Beslutningen om at udstille en 2.500 år gammel sibirisk mumie har skabt splid i det sydlige Rusland. De lokale mener nemlig, at mumien er forbandet, og kun en ny begravelse kan redde lokalsamfundet fra fremtidige naturkatastrofer.

Mumien, der går under navnet "Den Sibiriske Isprinsesse", skal svøbes i pels og udstilles i en helt særlig sarkofag af træ og glas, som forskerne har specialdesignet til formålet. Men det nytter ingenting, mener de lokale.

De døde må ikke forstyrres

Lokale grupper har i flere år kæmpet for få isprinsessen begravet igen, fordi de mener, hun er forbandet.

"De døde må ikke forstyrres - og de må slet ikke stilles til offentligt skue, så hele verden kan se dem," siger talsmand Akai Khan, "Hun er nøgen og forsvarsløs - hun fryser af uudholdelig skam."

De lokale kræver, at mumien bliver begravet på ny for at lukke hullet til underverdenen og dermed sætte en stopper for de jordskælv, oversvømmelser og kraftige hagl, som de mener, hele Altai har været ramt af, lige siden isprinssesen blev fjernet fra sin grav.

Høj på cannabis

Da Den Sibiriske Isprinsesse blev fundet i sin dybfrosne grav i 1993, var hun omgivet af seks heste og et lager af cannabis, som forskerne mener, hun aktivt sniffede, mens hun var i live.

Cannabisen satte hende i en mental tilstand, som gav hende en helt særlig status i det samfund, hun levede i, hvilket hendes imponerende tatoveringer og fornemme begravelse symboliserer.