Forhistoriens børn fik mælk i sutteflaske

En ny undersøgelse viser, at forhistoriens spædbørn havde “sutteflasker” af ler, og at de blev madet med dyremælk.

Sutteflaske

Nogle af de forhistoriske “sutteflasker” er formet som små fabeldyr, som spædbørnene også kunne lege med.

© Enver-Hirsch©Wien Museum

Forskere har for første gang fundet beviser for, at børn for flere tusinde år siden blev madet med dyremælk ved vha. forhistoriens svar på en sutteflaske.

I mange dele af Europa har forskerne fundet små lerkopper, der er udstyret med en lille studs til at drikke af. I nogle tilfælde er kopperne, der bl.a. er fundet i børnegrave, formet som fabeldyr.

Selv om meget tyder på, at kopperne blev lavet specifikt til børn, har arkæologerne aldrig haft håndfaste beviser.

De forhistoriske “sutteflasker” har en lille studs, hvorigennem spædbarnet kan drikke mælken.

© Helena Seidl da Fonseca

Fandt rester af dyremælk

Nu har en international forskergruppe imidlertid analyseret indersiden på tre kopper, som er fundet i en række barnegrave i Bayern­ i Tyskland. Her fandt de mikroskopiske rester af mælk fra køer, geder eller får.

“Jeg mener, at vi nu har det første direkte­ bevis på, hvilken slags mad spædbørn spiste eller blev vænnet fra med i forhistorisk tid”, forklarer Julie Dunne, der forsker i biomolekylær arkæologi på University of Bristol i England, til nyhedsbureauet Reuters.

Enestående indblik i spædbørnsernæring

De tre undersøgte “sutteflasker” stammer fra mellem 1200 f.Kr. og 450 f.Kr., men arkæologer har tidligere fundet lignende kopper, der er op imod 7.000 år gamle.

Ifølge forskerne giver den nye opdagelse et enestående indblik i, hvordan forhistoriske familier forsøgte at klare udfordringerne med ernæring til småbørn.

De håber nu at kunne lave undersøgelser på nogle af de mange andre lignende, forhistoriske kopper