Forhistorisk stamme blev offer for første massakre

Arkæologer har udgravet en forhistorisk massegrav, der indeholder 27 skeletter fra historiens første massakre.

Skeletter og kranier afslører massakren på afrikanerne. Arkæologerne har udforsket området siden år 2012, hvor de opdagede stedet.

© Robert Foley/University of Cambridge & Marta Mirazon Lahr/University of Cambridge

I en indtørret lagune ved Lake Turkana i Kenya har arkæologer fundet skeletter af 27 børn og voksne, der er dræbt med stenknive, spyd og køller for mellem 9.500 og 10.500 år siden.

Menneskene har ifølge arkæologer fra et internationalt forskerhold fra bl.a. kenyanske institutioner og Cambridge Universitet været udsat for historiens første massakre.

Tidlig krigsførelse

Forskerne mener, at stammen er blevet overfaldet af en anden gruppe jægersamlere, der har stukket ofrene og smadret deres hoveder, knæ og lemmer.

Kranier viser huller fra spydangreb

I to af kranierne har arkæologerne fundet huller og rester fra pile- og spydspidser. Flere har også fået ansigtet smadret.

Flere af ofrene har efterfølgende fået bundet deres hænder og fødder sammen og er derefter smidt i lagunen, der dengang indeholdt vand.

Ud fra de brutale fund mener forskerne, at mennesker allerede dengang udkæmpede krige mod hinanden.

Før dette fund troede eksperterne, at systematisk krigsførelse først blev udviklet for omkring 6.000 år siden.

Hvem var ofrene?

Ofrene var en gruppe jæger-samlere, der levede i Nataruk i Kenya. Fund af keramik i området tyder på, at gruppen havde slået sig ned her, fordi stedet var rigt på mad.

Blandt skeletterne har forskerne fundet fiskeben, der peger på, at gruppen var på vej fra lagunen med deres fangst.

Blandt skeletterne fandt arkæologerne en kvinde, der var højgravid på tidspunktet, hvor hun blev dræbt. Både hun og tre andre personer er smidt i lagunen med benene trukket op under sig.

Hvem var angriberne?

Det ved forskerne ikke endnu, men de har fundet stumper af angribernes våben i to af ofrenes kranier. Våbnene er af en type sort vulkansten, som ikke fandtes i området. Forskerne mener derfor, at angriberne var tilrejsende.

Hvorfor slog de ofrene ihjel?

Ifølge forskerne var angriberne på udkig efter nye steder at finde mad. Den lokale stamme blev set som en forhindring, og de tilrejsende slog derfor gruppen ihjel.